FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar Serkan och Göran


Genom regnvåt bilruta. Åbo 17.2.2014. Foto: Håkan Eklund.

Har på nytt läst Göran Segeholms djupintervju med Serkan Gunes i boken ”I huvudet på fotografen Serkan Gunes” (160 s, 2013), ett bokkoncept som jag verkligen gillar (jag skall presentera boken i BioFoto Finlands årsbok 2014). Texten är synnerligen medryckande och lärorik på ett enkelt och lättläst sätt.

Eftersom jag själv på deltid jobbar som fotolärare gillar jag Serkans åsikter om mångt och mycket, bland annat om detta med vikten av övning.

Han säger bl.a. följande om fotografering: ”Se det som att du spelar ett instrument eller håller på med en idrott. Nittionio procent av tiden är övning, en procent är uppträdande. En fotograf behöver kanske inte öva lika mycket som en konsertviolinist, men många struntar i övningen helt och hållet.

Serkan säger att den viktigaste tekniken sitter i våra egna huvuden, det är våra hjärnor som gör jobbet. Om vi tränar tillräckligt så vet våra händer vad de skall göra, vilka handgrepp som behövs när det är bråttom, och träna skall vi göra i våra hemmamarker. Varje dag.

Han ställer frågan: ”Vem tror du får bäst bilder, en som har sämre utrustning men tränar mycket eller en som har bättre utrustning men struntar i träning?

Inlagt 2014-02-17 19:54 | Läst 1477 ggr. | Permalink
Spännande inlägg, Håkan!
Så är det ju, och därtill att hjärnkontoret är plastiskt. Övar man på en situation tillräckligt har nervsignalerna till slut hittat vägar som är optimala för just den processen.
Jag tror emellertid det finns en utmaning för den tränande fotografen, så att säga, när omgivningen betraktar bilderna. De är ju så färdiga att de ser ut som resultat och bedöms oftast som sådant, även om det kanske bara var ett set repetitioner (för att dra analogen till gymträning).

Ha en fin kväll!
/L
Jag håller på att läsa boken nu.
Tycker den är intressant.