FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tänker strunta i ...


På restaurangbåten. Åbo, 27 juli 2013. Foto: Håkan Eklund.

Trots att alla etablerade gatufotografer insisterar att den enda accepterade brännvidden är vidvinkel, tänker jag strunta i det. För att få variation i bildmaterialet är det bara bra med variation. Här har 100 mm använts.

Det är sällan man föredrar skugga än sol i detta arktiska land. Men intesiv sol och hetta brukar inte vara så långlivat. Istället gäller det att njuta och samla energi till den kommande mörka och kalla perioden.

Inlagt 2013-07-28 11:33 | Läst 4802 ggr. | Permalink
Det finns exempel på världskända gatufotografer som jobbat med vidvinkel: Elliot Erwitt, Ernst Haas och Saul Leiter är de jag direkt kommer att tänka på. Jag tror inte att man kan säga att de använde tele för att de var rädda och ville smyga, eller att de var lata. De kom helt enkelt fram till att tele passade bäst för den stil de ville ha på bilderna.
Svar från Håkan Eklund 2013-07-28 13:21
Exakt! Jag känner till deras material, men ändå tänker jag inte kopiera ... :-)
Jag tycker att världen är alldeles tillräckligt fylld med konformister, som alltid skall följa en massa regler , jag bevös inte i det gänget ...
Och inom fotografin finns det massor med regler (jag jobbar också som fotolärare ...). En konstnär kan tack och lov bryta vilka regler han eller hon vill, tack och lov.
Vill man ha miljö och en annan typ av känsla är vidvinkel bra, vill man något annat tar man något annat.
Eftersom jag inte tänker bli någon utpräglad gatufotograf har jag råd att göra som jag själv tycker. Enkelt.
- Hawk
froderberg 2013-07-28 13:48
Jag undrar om det som många uppfattar som regler i fotoböcker verkligen är menat som regler? Är det inte oftast klassiska lösningar baserade på olika teorier som presenteras? Jag tänker på skärpan på ögonen och gyllene snittet som exempel. Som nybörjare kan det vara bra att lära sig att dra nytta av detta innan man släpper fältet fritt och kan göra annorlunda på ett raffinerat sätt.
Svar från Håkan Eklund 2013-07-31 11:40
Javisst!; att känna till regler för "harmoni" i komposition är viktigt för att eventuellt "bryta" den ....
- hawk
Alla medvetna val är bra val!
Svar från Håkan Eklund 2013-07-28 13:23
Ja, det är inte utrustningen som är det viktigaste!
Tänk om man skulle börja berätta för en författare på vilken typ av dator han eller hon skall använda när en deckare skall skrivas ...
Men fotografin har alltid varit så teknikfixerat, på gott och ont.
- Hawk
Per-Erik Nilsson 2013-07-28 13:33
Just den jämförelsen kanske inte funkar i min värld. Brännvidden påverkar faktiskt bilden, medan val av dator knappast påverkar textens kvalitet. - Men, likväl, jag tror jag fattar vad du menar.

Hej hopp!
Svar från Håkan Eklund 2013-07-31 11:43
Så sant. Jfr kan halta, men val av brännvid hos fotografen kan jämföras med val av sätt att skriva hos författaren, det som ger "handstilen/bildspråket".
- hawk