FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Värdefull läsning om naturfotopionjärer


Biskopsgatan, Aura å, Åbo. Juli 2013. Foto: Håkan Eklund.

Hittade Fotografisk årsbok 1969  i ett antikvariat. Rune Jonsson är redaktör och har fyllt 216 sidor med intressanta artiklar och bilder. Eftersom jag köpte min första systemkamera 1968 (som 16 åring) känner jag igen många av fotograferna, de var ju aktuella i den tidens fototidskrifter.

Årsboken handlar främst om naturfotografi och den nybildade föreningen Naturfotograferna (etablerades 1966) presenteras, de hade då 26 medlemmar. Jag minns dem alla, från Arne Blomberg till Lars Åby.

En av de läsvärda artiklarna har titeln "Den svenska naturfotografin", skriven av Arne Schmitz (läroverksadjunkt i Malmö som ofta hade artiklar i SDS och Populär Fotografi) och är en suverän sammanfattning över naturfotograferingens början (i början av 1900-talet) fram till slutet av 1960-talet.

Paul Rosenius bok "Min jakt med kameran" från 1912 betraktar han som det första värdefulla dokumentet över "djurfotograferingens svenska födelse". Jag har boken i min bokhylla, kollade igenom den och inser hur mycket naturfotograferingen (dvs. "wildlife photography", inte landskap ...) utvecklats under ett sekel. Med den tidens utrustning kunde han bara fotografera fågelungar och orädda fåglar som låg och ruvade sina ägg (bl.a. jorduggla i Lappland). Många av bilderna är från 1905 (skulle någon idag publicera lika dåliga bilder, skulle det bli ett ramaskri ...).

Arne S skriver också om Bengt Berg som var den första naturfotografen i Sverige som gjorde "gigantiska fotoprojekt", som att göra ballonguppstigningar till rovfågelbon i Himalya  och att följa med tranorna från nordliga svenska häckplatser ner till övervintringsplatserna längs Nilfloden (har båda böckerna; värdefulla).

Många av dagens Hasseblad-fans kanske inte vet att Victor Hasselbland var ornitolog och gav ut boken "Flyttfågelstråk" 1935 (hittas oxå i min bokhylla ...). Bilderna hade han tagit med en Leica, men han var inte nöjd med standarden. Alltså byggde han en egen kamera som blev en legend, men som idag tyvärr har förlorats ur svensk ägo.

Ok, detta bara som ett litet smakprov ur en intressant artikel ur en intressant årsbok.

Nr 196/365.

Inlagt 2013-07-15 22:43 | Läst 1261 ggr. | Permalink
Bengt Berg har jag ett par böcker med. Sedan är det ett hopp till Svante lundgren, Sixten Jonsson och Hans Lidman. 50 - 60 talet. Jag har dock sett bl.a. Voctor Hasselblads bok. Känner också igen och har väl följt dom som startade N. Har även sett de bilder som var orsaken till att man bildade Naturfotograferna. Duvhök som tog en nötskrika. Tror att det var konservatorn i Uppsala Hjalmar Fleicher som avslöjade fusket.
När det gäller kvalitèn på bilder så blir jag ändå imponerad av Svante lundgrens bilder. Skogen och älven och sarek gavs ut före 1950. Någon motor fanns inte så dom var många gånger tvungen att montera kameran på stativ och knyta fast en tråd för att utlösa kameran. Deras fotogömslen uppe i talltopparna skulle jag tveka länge för att krypa in i.
Sten
Det är viktigt med fotografisk allmänbildning men ganska ovanligt. Nu är jag en fotografisk analfabet när det gäller naturfotografi själv men det är alltid givande att följa din blogg. Men som sagt, viktigt att vara allmänbildad inom sin genre så man har lite koll på vad som gjorts och görs och vart influenserna kommer ifrån. Att Victor var en ornitolog och hängiven naturfotograf kände jag i alla fall till, kanske för att jag fotograferar en del, främst på natten, med Hasselbladare själv. :)
Ha det gott!
/Affe