FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Snapparen har anlänt


Vårkrokus (Crocus vernus). Brinkhall, Åbo. 27.4.2013. Foto: Håkan Eklund.

Senaste natt anlände svartvita flugsnapparen. Tänk att den flugit hela vägen från tropiska Afrika; en av de miljoner som gör samma tripp varje vår och höst. Höll på att fotografera krokusar när jag hörde den välbekanta stämman från en sydsluttning där den gosade sig i solen. Sen jagade den bort en blåmes från en holk; konkurrens om boplats?

Läste idag en stort uppslagen artikel i Helsingin Sanomat, om alla de faror som möter våra tropikflyttare som skall över Sahel och Sahara och sen försöka undvika de 10 000-tals fågelfångare som finns längs hela den nordafrikanska kusten, ute på öarna i Medelhavet och längs Medelhavskusten. Trots att det är förbjudet fångas miljoner flyttfåglar i nät, på livstickor eller skjuts.
En del hamnar i stekpannan, stora fina fåglar stoppas upp, resten skjuts "just for fun". Ynkligt.

Hittade detta om krokusar på Wikipedia:

Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i familjen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men även vårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.

De är fleråriga örter med underjordisk stamknöl som är omgiven av ett skal av torra slidrester. Detta skal kan vara varierande uppbyggt och är ett viktigt sätt att skilja arterna åt. Stjälken är kort och vanligen ogrenad, omgiven av rörlika bladslidor vid basen. Total höjd 7…10 cm. Bladen är alla basala, smala och gräslika, vanligen med en ljus mittnerv. Hyllebladen är sammanväxta vid basen till ett långt rör. Hyllebladens antal är sex, och de är violetta, vita eller gula, ofta med mörkare strimmor på utsidan. Ståndarna är tre. Stiftet är ensamt med tre märken som är långa och flikiga. De är fästade inne i hyllets rör. Fruktämnet är underjordiskt, fruktskaftet förlängs efter blomningen så att frukten vid mognaden kommer upp ovan jord. Frukten är en trerummig kapsel.'

Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars-april, ev. maj. Den höstblommande krokusen (C. speciusus), blommar under september-oktober med ljust violetta blommor.

Vanligen förekommande sorter i svenska trädgårdar är bägarkrokus (C. chrysanthus), vårkrokus (C. vernus), snökrokus (C. tommasinianus) samt höstkrokus (C. speciosus).

Inlagt 2013-04-27 15:49 | Läst 1422 ggr. | Permalink
Otroligt läcker bild o intressant läsning, ja dom har en lite annorlunda syn på fåglar söderöver. Mvh,LO