FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Besök i anrik förening


Kristian Frantz hänger upp tävlingsbilderna. Helsingfors 25.4.2013. Foto: Håkan Eklund.

Hade i går kväll äran att välja ut vinnarbilder från temat "Skymning" under en klubbkväll på Nordens äldsta aktiva fotoförening "Amatörfotgrafklubben i Helsingfors" (grundad 1889). Eftersom jag aldrig bott på orter med en aktiv svenskspråkig fotoförening var det roligt att se hur en dylik fungerar; gillade konceptet.

Nästa år fyller de 125 år!

Föreningen har ett eget fotolabb, både för analogt och digitalt, och när de håller månadstävling är det riktiga påsiktsbilder som gäller, det tycker jag är rejält.

Som tävlingsdomare får man ju vara subjektiv, och jag körde helt på min egen "skymningskänsla", dvs, bilder som gav mig en fin skymningskänsla. Jag valde ut bilderna nr 1, 2 o 4 i övre raden (räknat från vänster) samt den som Frantz hänger upp (= hedersomnämnande). Och sen hade de lika många bilder i svartvitt.

Sen berättade jag om mitt fotograferande som jag avslutningsvis illustrerade med ett urval bilder som jag hade satt i ett LR-bildspel. I hastigheten hade jag glömt att klicka bort "slide duration" från en tidigare visning (utan prat)  och hade plötsligt ett bildspel på en minnessticka som forcerade i sin egna förinställda takt (jag hade nog testkört, och då aktiverades inte "tidsmaskinen", utan bilder kunde klickas fram en och en ...). Snopet.

Men det var ändå en fin kväll. Lärde känna en massa trevliga fotoentusiaster -  som avslutade klubbkvällen på en restaurang. Den klubben var det stil på!

Nr 115/365.

Inlagt 2013-04-26 12:25 | Läst 1666 ggr. | Permalink
Kul att någon klubb fungerar, vilket i dagens läge är så vanligt. Detta gäller inte bara foto. Är själv med i några föreningar, och det är med stora svårigheter man ibland får ihop en styrelse. Det finns så mycket i dag som lockar, så tiden vill inte räcka till för folk. Mvh / Hans
Svar från Håkan Eklund 2013-04-26 16:45
Ja, jag är med i några naturföreningar där läget ovan gäller. Det är sällan som vi ens får ihop styrelsen till årsmötet ...
- Hawk
Dom ser riktigt fin ut alla bilderna. Jag har någon gång bedömt bilder och trotts att jag bara tar naturbilder själv så är det sällan dom går hem hos mig. Det är oftast bilder på människor som jag placerar först. Appropå Hans inlägg. Jag var med i en fotoklubb för många år sedan. Alla betydligt äldre än mig. Jag bad dem försöka ta några nya bilder någon gång, det går inte att ha julbilderna på första och sista filmrutan. Jag sjönk allt djupare och djupare på min stol när dom reste sig och skällde ut mig. Ska DU komma här och missunna oss lite socialt umgänge. Fotoklubben existerar inte längre.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2013-04-26 16:48
Det är många som inte klarar av konstruktiv kritik, känner igen det från många sammanhang.
- Hawk
Här finns klubbens historik återgiven:
http://www.afk.fi/arkivet/historia/

/AndersBq, AFK
Anders_Bq 2013-04-26 18:05
I år går den traditionsenliga Vårutfärden på Kristihimmelsfärdshelgen till Muhu i Estland med 28 anmälda AFK:are. Se historiken för detaljer om vårutfärderna 1902 och 1904.