En viktig taigaskogsart
Ett dagsverk/spettverk. Friskala, Åbo 23.4.2013. Foto: Håkan Eklund.
Här syns spår från en av taigskogsfaunans viktigaste fåglar, när det gäller s.k. "hålbyggare".
Detta är början till ett bohål som större hackspetten hugger ur en asp. Den bygger förstås åt sig själv, om allt går bra häckar den här i vår - men sen lämnar den håligheten för andra att ta över (ex. stare, flygekorre, sparvuggla, s-v. flugsnappare, rödstjärt, talgoxe) för kommande år.
Jag upptäckte bygget i går morse, när hackspetten just börjat med sitt hantverk. Och så här långt kom den på en dag. Idag på morgonen när jag kom förbi var hackspetten i närheten, men höll på med födosök. Det gäller att ha gott om bränsle för att orka hacka och mejsla.
Det skall bli kul att följa med hur länge det räcker innan bohålet är klart, ett mästerligt underverk om man tänker efter. Den skall först en bit in i stammen, sen neråt ...
Platsen är väl vald. Den lilla tickan på torrkvisten ovanför är en "mjukgörare", som bryter ner vedfibrer. Och det mörka inne i hålet visar att där finns murken ved, som snabbar på jobbet.
Natur är fylld med kloka arter och individer; ett fantastiskt samspel - som vi människor dock saboterar mest hela tiden. Aspen är ju en trädart som skogsbruket helst putsar bort, det är ju inget värdeträd ...
Det finns lata spettar i naturen också. I det bo som ett Gråspettpar häckade i 2009 häckade ett par Gröngölingar i 2011.
Sten