FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sångsvan som grävmaskin


Bygger bo. Åbo 22 april 2013. Foto: Håkan Eklund.

Kollade in ett sångsvanrevir ett stenkast från livliga trafikleder in till Åbo. Boygget var i full gång trots att våtmarksområdet ännu till största delen låg under is. Det gäller att börja tidigt. Äggen skall ruvas en dryg månad och sen tar det minst tre månader innan ungarna kan flyga.

Isen runt bobalen hade smält och medan en av svanarna i paret låg och kollade läget, jobbade den andra som en grävmaskin. Sträckte sig framåt och ner i vattnet och fiskade upp ordentliga lass med växtmaterial som den sen byggde upp bobalen med.

Sångsvanen var helt omedveten om mig, jag fotograferade genom en liten öppning från en tät skogsdunge mittemot boplatsen.

Under min livstid har sångsvanen återtagit landet; när jag föddes fanns det bara en handfull häckande sångsvanar i avlägsna trakter i Lappland. Idag finns de precis över hela landet.

Den som räddade sångsvanen från utrotning i Finland var veterinären och författaren Yrjö Kokko som  hemkommen från kriget beslöt att försöka fotografera de sista häckande sångsvanarna. I Fattigfinland jagades sångsvanen hårt, den hade ju mycket kött att erbjuda. Likadant var det nog också i norra delen av Sverige.

Det tog Yrjö Kokko  6-7 vårar av strapatser i Lappland innan han hittade rätt, och kunde börja fotografera ett häckande sångsvanpar - som han skrivit en hel bok om (Sångsvanens land, 255 s) som utkom på svenska 1951. I slutet av 1940-talet var svanarna mycket skygga och häckade endast i otillgängliga områden där ingen rörde sig.

Boken är en verklig läsupplevelse som saknar motstycke i Norden! Bilderna är inget att hurra för (ljussvagt teleobjektiv/svåråtkomlig lyx i Finland efter kriget), men texten är fantastisk. När Kokko började få bra bilder från sitt gömsle (som såg ut som en ren, med bjällror och allt ...), när vädret blev bättre, tyckte han att svanarna började bli vana med honom (genomskådade hans koncept) och då tyckte han att spänningen i berättelsen skulle bli lidande, och packade ihop och for därifrån (för att börja skriva på boken). Alltså blev de fina och skarpa bilderna otagna.

På bokens bakre pärm skriver förlaget bl.a. följande om boken: "Det är historien om två mäns vildmarksströvtåg, om nervkittlande kamerajakt och tröttsamma strapatser, om en allt besegrande entusiasm och energi som slutligen ledde till ett resultat större än någon vågat drömma om. De bilder som illustrerar Yrjö Kokkos berättele är nämligen till stor del unika kameraskott, prestationer som fyller varje fågel- och naturvän med glad beundran."

Detta är den första höglitterära "fågelfotograferingsdokumentationen" i Finland som jag känner till, som ledde till att allmänheten fattade tycke för fågeln, som skyddades och upphöjdes till landets nationalfågel. Kokko "skrev som Strindberg", inte som biologer och fotografer skriver ...

Hittade inte så mycket om Yrjö Kokko på nätet, här en länk till Wikipedia info på finska:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yrj%C3%B6_Kokko

Nr 112/365.

Inlagt 2013-04-22 18:42 | Läst 1791 ggr. | Permalink
Härligt med sådana vackra grävmaskiner! hälsn Danne
Svar från Håkan Eklund 2013-04-22 21:30
Vet inte om det är en hon eller han eller hen ...
- hawk
Faktiskt har jag inte läst Yrjö Kokkos bok men boken som Arne Blomgren skrev om sångsvan gick heller inte av för hackor. Har alltid haft svårt att läsa å kanske är det av den anledningen som det finns så många finska böcker i min hylla. Blomgrens bok om lavskrikan var nog den första bok som jag sträckläst, kunde inte sluta när jag väl börjat läsa den. En fin vårbild på den bobyggande svanen.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2013-04-23 08:23
Ja, Blomgrens bok "Sångsvan" (1974) är fin. Måste läsa den på nytt, den boken har jag nog inte öppnat så många gånger sen 1977 (när jag köpte den ...).

Han inleder till och med med en dikt av Runeberg, om svanen ...

Dock är det stor skillnad mellan Kokkos bok och Blomgrens, den första är nästen som en roman, den senare en biologisk studie - fina berättelser båda två. Om en intressant och vacker fågel som "kom igen".
- Hawk