FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gastkramande läsning


Man vid Uggleskogen. Hirvensalo, Åbo 17.4.2013. Foto: Håkan Eklund.

Gastkramande läsning, det är vad Göran Rosenbergs bok om sin fars resa från Auschwitz till Sverige är. Detta är en bok som alla borde läsa, och kanske lära sig lite mera om hur lite de flesta egentligen bryr sig om sina medmänniskor, speciellt om "de" inte är som "vi".

Trots att jag läst mycket om judeförföljelsen i Nazityskland (och i övriga Europa) sitter jag som fastklistrad när jag läser om hur Görans pappa hamnar med i tågtransporter i krigets slutskede (april 1945), när fabriken där de jobbat som slavar bombats och tyskarna inte vet hur de skall kunna bli av med sina tusentals slavar som de packat in i öppna godsvagnar och tar dem från station till station, men alla läger är fulla och man hinner inte döda tillräckligt många tillräckligt snabbt ... de allierade närmar sig från två håll, och bevisen skall bort ...

Trots att jag bara betat av halva boken inser jag att skulle detta vara filmatiserat så skulle jag inte vilja se filmen, så grym skulle den bli - som dokumentär. Personligen kan jag läsa sånt här utan problem, men vill inte se som film; det blir för starkt.

Kanske var det just det som hände med vanliga polacker och tyskar under kriget, det klarade inte av att se det som de inte alltid kunde undvika att se ... (efter befrielsen tvingade amerikanska soldater bybor i flera lägerområden att med egna ögon komma och se hur det såg ut i lägren där de levande såg lika döda ut som de döda, de hade bara en anna färg ...).

Kollade in författarens hemsida (http://www.rosenberg.se/bocker.html)och ser att detta är ett riktigt proffs (som borde bli minst lika uppmärksammad som Sofi Oksanen ...; här är mera substans ...).

Jag vet inte om det finns andra bokutgåvor än den pocketbok jag har (Albert Bonniers förlag) som innehåller några frimärksbilder - som inte är till någon nytta. Denna bok skulle jag gärna se i större format med bra bilder, det skulle ämnet verkligen förtjäna. Men då skulle väl boken bli så dyr att vanligt folk inte köper ...

Detta från författarens hemsida:

ETT KORT UPPEHÅLL på vägen från Auschwitz (april 2012)

Har tilldelats Augustpriset 2012 för bästa skönlitterära bok.
I Danmark utsedd av Berlingske Tidende till en av årets tio bästa utländska böcker.

Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägarna från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag, på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag.
Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig barndomsmemoar; om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt.

Nr 107/365.

Inlagt 2013-04-17 17:38 | Läst 1164 ggr. | Permalink
Kollade och boken finns som inbunden, kostar 204kr. Det framgår inte hurdana bilderna är i den inbundna.
Men tack för tipset, kommer med all säkerhet att köpa den boken.
Grym tid var det, jag känner en kvinna som var med på den tiden, hennes man sköts ihjäl då han försökte rusa in i sitt brinnande hus, som nazisterna tänt på, för att rädda deras små barn. Hon vägrar att ta emot det skadestånd som tyska staten betalar ut. "Blodspengar" säger hon.
Svar från Håkan Eklund 2013-04-17 20:41
Ja, det som Göran Rosenberg berättar från ghettot i Lódz (därifrån hans far kom) överskrider all mänsklig förnuft. Att läsa om hur tyska soldater tvingade föräldrar överlämna barn och gamlingar i olika repriser, att skickas till gaskamrarna, innan alla till slut tvingades iväg, är något som man bara inte kan fatta ...
- Hawk