EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 405/En stor och en liten sjö.

Bilder från mörkrummet i den omvälvande månaden mars. Sjön Läen är lite större, nån mil lång och Tomtsjön lite mindre, nån km lång. Men Tomtsjön ligger förbunden med en liten grävd kanal till den större sjön Rottnen. Läen bor jag intill, men Tomtsjön ligger 1½ mil bort. Förr brukade jag lyfta upp kajaken på biltaket och köra till Hovmantorps camping vid Gökaskratt (ja den heter så) och sedan paddla tvärs över sjön Rottnen ner till Tomtsjön, där jag tog en matrast innan jag paddlade tillbaka till Gökaskratt. Har inte paddlat så mycket på senare år, men kanske kan det bli lite mera tid för det efter sommaren, då jag planerar ta pension.


Sjön Läen vid Djurhultsbro.
Lomo LCA 120, Plus-X120 i Fomadon R09. Fomabrom Variant 111, Moersch Easylith.



Tomtsjön.
Lomo LCA 120, Plus-X120 i Fomadon R09. Fomabrom Variant 111, Moersch Easylith.

Det blev lithkopior av de här också. Det har blivit mycket av den varan under senare år. Jag har några filmer till tagna med den här Lomo-kameran nu under Corona-månaden mars, som det ska bli bilder av också så småningom. Det är en väldigt lätt mellanformatskamera för 6x6, väger knappt nånting, så den är smidig att ha med sig när man vandrar runt lite. Ja det går t.om springa med den, så lätt är den. Optiken är en kraftig vidvinkel på 38mm, motsvarande Haselblads SWC . Vinjetterar en del men det kan bara vara snyggt tycker jag personligen. Automatisk exponering upp till 1/500 och blir tiderna för långa för handhållen fotografering så varnar en lampa i genonsiktsökaren. Avståndet ställs med zonfocus, och för det mesta blir det att man har den  på oändlighet. Skärpedjupet blir ofta tillräckligt ändå. På bilden är kameran i beredskapsläge. När man inte fotar kan man fälla upp så att både optik och sökare skyddas. Kameran är ganska platt så man kan ha den i en jackficka. Enkel, funktionell och snabb konstruktion. När man rör sig i lite svårare terräng så uppskattar men den. En kamera som kan passa för både snapshots på stan och landskapsfotografi.


//

Postat 2020-03-31 16:05 | Läst 1775 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 404/Lith 21 - 2020

Jag har inte så mycket mera att tillägga för den här bilden, än den text jag skrev på annat socialt medium. Så det får bli samma här:
Kalvhagen i Djurhult.
Förra helgen (lö 7:e) gick jag längs stranden av Läen, från vattenverket och ner till "nybygget" (det nyplanerade området med tomter i Djurhult). En Tri-X 120 i Lomokameran och en av dom bilderna har jag gjort i mörkrummet som lithprint. Idag (sö 15:e) tog jag remsan från "nybygget" och ända ner till 25:an vid Djurhultsbro. En ganska snårig och svårforcerad bit, men det går fint för en orienterare som mig. Det blev en Tri-X 120 som gick genom Lomon idag också, och en bild är nu klar. Är väl inte lika nöjd med den som den från förra veckan. Hela den här smala biten nedanför stenmurskanten vid de gamla Djurhultsåkrarna kallas för Kalvhagen, idag en ganska vildvuxen bit, vilket är bra för den biologiska mångfalden. Här finns storvuxna aspar och ekar och på några av dom växer ekticka. Häckande skogsfåglar som spillkråka och stjärtmes, utöver flera sångare. Jag tror det finns en del ugglor också. Några lithbilder till ska det väl kunna bli av de här negativen. Naturen har fått sköta sig själv ganska mycket här vid stranden av Läen och det är i såna miljöer jag tycker det mest intressanta finns att hämta.



//

Postat 2020-03-17 20:03 | Läst 1657 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 403/Helios omvända öga.

Helios var en personifiering av solen i den grekiska mytologin, solens gud. Det andra namnet Panoptes, betyder "allseende". Genom att vända på ögat (frontlinsen) på en rysk Helios-44M 2/58mm, så kan vi skåda in i världar som vårt egna öga inte kan se. Spännande saker som inte blir nån faktisk illustration, utan bara en bild...





//

Postat 2020-03-12 20:04 | Läst 1903 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 402/Landskap vid vatten...

Mellokvällen igår tillbringade jag instängd i mörkrummet. Sen när bilden sköljde (ja det blev bara en bild) bläddrade jag i en bok med bilder av den fantastiska fotografen Francesca Woodman. Det fanns annars 4-5 andra negativ som jag tror kan bli något av på den Tri-X 120-film som gick genom Lomo-kameran tidigare på eftermiddagen nere vid sjön. Men de får jag göra något av senare. Lithkopia som vanligt nuförtiden, det är mera sällan det går någon bild genom den vanliga framkallaren numera. Och det som kommer fram brukar ta lite längre tid samt även kräva lite mera papper innan man blir nöjd. Det är svårt att göra två likadana så jag ser mina lithprintar mera som unikat. Och gör jag händelsevis två av något negativ så brukar jag skriva version a och b eftersom de i princip aldrig blir likadana.

Wolfgang Moersch i Tyskland håller oss med kemi för lithkopiering. Den enda jag vet som tillverkas idag (förutom Rollei lith dev, som jag tror kan vara tillverkad av Moersch) så det får man vara glad för. Jag saknar annars Fotospeeds LD-20 som gav lite annat resultat, men den har slutat tillverkas för inte så länge sen. Vill man blanda själv så går det ju också. Ingredienser finns att köpa på ebay t.ex.



Det blir en del landskap, vilket jag tycker passar bra som lithkopior. Speciellt på papper som detta Fomabrom Variant 111, där man kan få en del artefakter som går fint att utnyttja bildmässigt. Fast överhuvudtaget kan man säga att lithprinting är en teknik där den sk. infektuösa svärtningen (vilken kommer ganska snabbt vid "snatchpointen") är typisk. Fast det finns papper som inte ger lika mycket såna effekter också. Och sen finns det papper som inte ger någonting alls av detta. Ilfords papper tillhör den kategorin, de passar dåligt för lithkopiering. Så vi får vara tacksamma för att tjeckiska Foma fortfarande gör utmärkta papper till lith. Både deras Fomabrom- och Fomatone-papper är fina att lithkopiera på tycker jag. Även det ryska Slavich Unibrom 160BP som tillverkas idag, fungerar fint. Gamla och utgångna papper kan också ofta fungerar bra, även om de är lite slöjade och där vanlig kopiering fungerar dåligt.

Mitt Fotogalleri i Skruv är i praktiken nedlagt. Den sista utställningen slutade förra året och nu hänger bara en del av dom bilderna kvar där. Till sommaren går jag i pension och slutar på företaget där galleriet är beläget. Men det har varit för lite besökare i skogen ute i Skruv för att jag ska tycka det är någon mening att driva det vidare. Istället har jag gått med i Konst- och Hantverksgruppen i Lessebo och i april blir det en samlingsutställning där medlemmarna ska visa sina alster på handpappersbruket i Lessebo, vilket numera drivs av Studieförbundet Vuxenskolan sedan den permanenta verksamheten upphörde där 2018.  Har lovat att visa en eller två bilder då och det ska bli kul tycker jag. Sen är det en veckokurs i fotogravyr/fotopolymer som väntar i månadsskiftet juni/juli. Vi får se vad det kan bli av det så småningom.
//

Postat 2020-03-08 08:20 | Läst 1821 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera