Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 402/Landskap vid vatten...

Mellokvällen igår tillbringade jag instängd i mörkrummet. Sen när bilden sköljde (ja det blev bara en bild) bläddrade jag i en bok med bilder av den fantastiska fotografen Francesca Woodman. Det fanns annars 4-5 andra negativ som jag tror kan bli något av på den Tri-X 120-film som gick genom Lomo-kameran tidigare på eftermiddagen nere vid sjön. Men de får jag göra något av senare. Lithkopia som vanligt nuförtiden, det är mera sällan det går någon bild genom den vanliga framkallaren numera. Och det som kommer fram brukar ta lite längre tid samt även kräva lite mera papper innan man blir nöjd. Det är svårt att göra två likadana så jag ser mina lithprintar mera som unikat. Och gör jag händelsevis två av något negativ så brukar jag skriva version a och b eftersom de i princip aldrig blir likadana.

Wolfgang Moersch i Tyskland håller oss med kemi för lithkopiering. Den enda jag vet som tillverkas idag (förutom Rollei lith dev, som jag tror kan vara tillverkad av Moersch) så det får man vara glad för. Jag saknar annars Fotospeeds LD-20 som gav lite annat resultat, men den har slutat tillverkas för inte så länge sen. Vill man blanda själv så går det ju också. Ingredienser finns att köpa på ebay t.ex.



Det blir en del landskap, vilket jag tycker passar bra som lithkopior. Speciellt på papper som detta Fomabrom Variant 111, där man kan få en del artefakter som går fint att utnyttja bildmässigt. Fast överhuvudtaget kan man säga att lithprinting är en teknik där den sk. infektuösa svärtningen (vilken kommer ganska snabbt vid "snatchpointen") är typisk. Fast det finns papper som inte ger lika mycket såna effekter också. Och sen finns det papper som inte ger någonting alls av detta. Ilfords papper tillhör den kategorin, de passar dåligt för lithkopiering. Så vi får vara tacksamma för att tjeckiska Foma fortfarande gör utmärkta papper till lith. Både deras Fomabrom- och Fomatone-papper är fina att lithkopiera på tycker jag. Även det ryska Slavich Unibrom 160BP som tillverkas idag, fungerar fint. Gamla och utgångna papper kan också ofta fungerar bra, även om de är lite slöjade och där vanlig kopiering fungerar dåligt.

Mitt Fotogalleri i Skruv är i praktiken nedlagt. Den sista utställningen slutade förra året och nu hänger bara en del av dom bilderna kvar där. Till sommaren går jag i pension och slutar på företaget där galleriet är beläget. Men det har varit för lite besökare i skogen ute i Skruv för att jag ska tycka det är någon mening att driva det vidare. Istället har jag gått med i Konst- och Hantverksgruppen i Lessebo och i april blir det en samlingsutställning där medlemmarna ska visa sina alster på handpappersbruket i Lessebo, vilket numera drivs av Studieförbundet Vuxenskolan sedan den permanenta verksamheten upphörde där 2018.  Har lovat att visa en eller två bilder då och det ska bli kul tycker jag. Sen är det en veckokurs i fotogravyr/fotopolymer som väntar i månadsskiftet juni/juli. Vi får se vad det kan bli av det så småningom.
//

Inlagt 2020-03-08 08:20 | Läst 1822 ggr. | Permalink
Den blev mycket bra tycker jag! Hälsn, LO
Svar från Nils Bergqvist 2020-03-08 14:09
Tackar för det :-)