EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 693/Från det ena till det andra.

När man får en idé vill man gärna pröva den så fort det går. För nån vecka sen for det upp något och när jag sedan iscensatte det hela i mörkrummet, så kom det faktiskt ut några bilder som jag tycker håller ganska bra. Lithprintar allihopa från samma negativ, kontaktkopierade på olika papper och med olika arbetsflöde. Detta är bara de första försöken och jag kommer absolut att fortsätta göra nya negativ i liknande stil framöver, kanske lite större upp till 30x40. Dessa är ca 18x18cm och är tänkta för en ram med passepartout i lite mörkare beige ton. Så som jag visar bilderna här.











Det finns många sätt att fotografera, detta är ett av dom. Säkert inte något för gemene man, men jag ser heller inte detta som något jag gör för att tillfredsställa någon slags allmän smak. Jag gör det för att jag gillar det själv och när jag lyckas med att få fram ett slutresultat ungefär som det jag föreställt mig det, då är jag mer än nöjd. Sen får andra tycka vad dom vill, utifrån sina egna tillgångar/kunskaper (eller tillkortakommanden). Att göra något för att tillfredsställa andra, vore ett stort självbedrägeri. Men givetvis skulle det vara det allra bästa om pengar vore målet med bildmakeriet.
//

Postat 2022-07-22 18:26 | Läst 1099 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 692/LITH 14 - 2022, Lilla Attsjön

Den 14:e lithprinten för i år i mörkrummet. Har annars bara varit vanligt svartvitt där tidigare i år. Denna lyckades jag göra i två nästan exakt lika exemplar, trots att papperet (det ryska Unibrom 160BP) kan vara lite knivigt. Då blir det 1/2 och 2/2 i signeringen. Nummer 13 fick jag signera i a och b, eftersom de skilde lite grand, men ändå var bra båda två. Jag har väl ett par negativ till som kan bli bra, sen får jag åka till Attsjö igen och fortsätta miniprojektet. Jag gick inte runt hela sjön sist men ska göra det vid ett nytt besök där.



//

Postat 2022-07-17 16:47 | Läst 728 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 691/Lilla Attsjön

Bilden från den fjärde trädgården är klar, men jag tycker inte den håller lika bra som de andra tre. Så jag hoppar den och går på nästa lilla projekt istället. Lilla Attsjön vid byn Attsjö, den by som Sune Jonsson fotograferade i och vid till sin "Minnesbok över den siste bonden" 1971-72. Kommer särskilt ihåg bilden på Gustav Karlsson i badkaret på ängen, från den boken. Men Lilla Attsjön kunde inte Sune fotografera, för den fanns inte då. Då hade den sedan länge varit sänkt och utdikad för att ge plats åt ny jordbruksmark för den växande befolkningen vid mitten av 1800-talet. Ytterligare en sänkning gjordes i början på 1900-talet och när Sune Jonsson var i byn och fotograferade kring 1971-72, så var det jordbruksodling och betesmarker där, möjligen i ett igenväxande stadium i jordbruksnedläggelsens spår. Men 2015 startade ett projekt för att återställa våtmarken och sjön. Nu är det åter en sjö här, till både djur/fågellivets och klimatets fördel. Fler sån projekt vore tacksamt, för om alla våtmarker och sjöar som sänktes på den tiden skulle återställas, så ger det en minskning av växthusgaser motsvarande effekten av utsläppen från hela Sveriges fordonspark.



Jag blev avsläppt av frun vid Lilla Attsjön på vägen in till Växjö där hon hade tid hos hårfrisörskan. Det var för ett par veckor sen. Två småbildsfilmer med Ambiflex-kameran exponerades under några timmar när jag gick där och letade bilder. Kamerans mattskiva har jag maskat till kvadrat och då den har utbytbara sökare var det ganska givet att ljusschaktet fick sitta på. Här var det 55mm-optiken som användes för dessa första bilder som nu kommit till i mörkrummet, efter att barnbarnen som hälsade på åkt vidare för nya semesteräventyr.



Bilderna är lithprintar och papperet som använts är här det ryska Slavich Unibrom 160BP i en batch från 2008. Moersch Easylith framkallare som vanligt. Inga konstigheter, bara att köra på med det enkla man har och kan, och försöka driva det till sin spets.  Andra som lithkopierar har diverse additiv och specialmetoder med blekningar, efterframkallning i lith och toningar mm, men jag tycker det ofta blir lite för pretentiöst då. Tekniken tenderar att ta överhanden mot bilden, och det är inte så bra. Har t.ex sett lithgurun Tim Rudmans tekniskt välgjorda bilder på fb som helt riktigt är otroligt välgjorda i olika färgtoner splittoningar etc, men som bilder är de inte lika intressanta som jag ser det personligen. Om mina bilder är intressanta kan man ju undra då? Ja jag försöker i alla fall och jag vill att det utseende ett visst papper ger när man lithframkallar, också ska passa den bild man kopierar.  Och det tycker jag i alla fall att jag lyckats med här.
//

Postat 2022-07-14 20:12 | Läst 910 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 690/Fyra trädgårdar - del 3

Här var det Brändabacken i Gemla. Nån halvmil utanför Växjö mot Alvestahållet. Vad för blad jag fotograferat vet jag inte, men jag tyckte det var en fin kvadrat som kunde ramas in där. En lummig trädgård i ett villaområde, med massor av prunkande växter. Man måste ha ett genuint intresse för att få det så fint, inget man fixar till på nån timme eller så. Ungefär som med mörkrummet och hantverket där, inte minst lithprinting som det är fråga om med denna bild.  Man får hålla på ett tag och prova sig fram, träna och lära sig hur olika pappersfabrikat/typ/batch fungerar med olika processer vad gäller temperaturer, spädningar, ev förblötning, belysning och negativens utseende etc. Det kommer inte till av sig själv. Annars blir det svårt att styra resultatet dit man vill och det blir för slumpartat. Framlidne Frank Menesdorfer som även var medlem här sa till mig att "du måste skriva upp varenda detalj när du lithkopierar" och det har jag gjort sen dess. Det har jag haft stor nytta av.



LITH 7 - 2022
Brändabacken, Gemla .
Silvergelatin lith print 16x16cm.

Kopierad på Kodak Elite Fine Art, som jag har ett 100-pack 20x25cm av. Ett fantastiskt fint och extra tjockt fiberpapper, som också verkar relativt"lätt" att lithkopiera på. Har hittills gjort åtta bilder på det, 4 negativ och två av varje. Ännu inget pappersspill, vilket är ovanligt. Dessutom fick jag printarna ganska lika också, så här blir det inte signerat som version a och b, utan det blir nog 1/2 och 2/2.
//

Postat 2022-07-08 10:20 | Läst 1482 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 689/Fyra trädgårdar - del 2

Från söndagens ÖPPEN TRÄDGÅRD. Nu fortsatte vi från bondbyn Attsjö och in till stan i Växjö. Här hade Thomas Lissing skapat en intressant och originell trädgård med medelhavsstuk. Växtzonssknäckare kallar han sig. Om det var Drumstick eller Solboll jag fotograferade visste varken han eller vi, han hade fått den till skänks. Men att det var en globusus/globosa det var nog klart i alla fall.



Detta är Lith6 - 2022. En silvergelatin lithprint i två exemplar. Direkt från mörkrummet igår. Hantverk utan pixlar eller datorer. Just detta papper, Kodak Elite Fine Art, verkar lite lättare att få lika exemplar med. Men jag gör ju inte mer än två ändå. Ett för arkivet och ett till ev utställning/försäljning. Det finns inte tid för någon serieproduktion eller upplaga i mörkrummet. Annat än i undantagsfall.  Och med lithkopiering blir det ofta version a och b, eftersom det lätt skiljer pga teknikens egenart och pappersfrabrikatens egenskaper i lithframkallare.
//

Postat 2022-07-05 12:43 | Läst 957 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa