Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 636/Mera Bornholm.

Inget nytt under solen. En bild från Rönne på Bornholm 2014. Den ingick i boken jag gjorde då. Det har varit dåligt med bildskörden i veckan som varit, så detta får fylla ut. Bilderna finns bara i bokform och inte som mörkrumskopior, förutom två av dom. Annars är 84 av de 86 bilderna enbart som digitaliserade och omvända negativ för boktrycket. Fomapan 100 och 200 användes i min gamla Agfa Colorflex från 1950-talet, som jag låtit maska av mattskivan på till kvadratiskt format. En fast och enkel trelinsig optik Color-Apotar 2,8/50mm sitter på kameran. Jag fick förresten tag på en prismasökare också för ett par veckor sen, annars hade jag bara ljusschaktet innan. Att se bilden uppifrån är finemang, trots att den blir spegelvänd. Prismat behövs bara när man ska luta kameran kraftigt framåt eller rakt ner.




//

EDIT: För att visa för eventuella tvivlare att jag inte gjort något annat än att bara ökat kontrasten (förutom lite dammprickning), så visar jag här originalet från scanningen. Inga konstigheter. Borde inte vara så svårt att förstå att en klarblå himmel i juli blir ganska mörk även utan filter, när man fotograferar en byggning med kritad fasad, och vill att detaljer i fasaden ska framträda. Då lägger man exponeringen därefter och såldes blir himlen mycket mörkare även utan ett filter. Om jag hade gulfiltret på här vet jag inte men troligen?

Inlagt 2022-02-14 20:00 | Läst 1104 ggr. | Permalink
Hej Nils.
Det är enligt mig ett supersvartvitt foto - säger en som inte har någon erfarenhet av analog sv/v alls.
Med en skala från svart till kritvit och en fin comp - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-14 22:14
Tack, låter som jag lyckats fånga intresse med bilden. Då får man vara nöjd :-)
Den svarta himmeln passar fint till den vitkalkade kyrkan. Troligen använde Du ett rödfilter, inte sant? Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-14 22:45
Tack, nej om det satt något filter på så var det ett gulfilter, det var det enda jag hade med mig.
Erik Madsen 2022-02-14 23:25
Nils:
Ett gult filter gör också himlen mörkare - har jag läst :-)
Vänliga hälsningar. Erik.
Wolfgang 2022-02-14 23:35
Jag tror Dig, Du var ju på plats! Men ändå, så pass mörk himmel brukar man inte få i vanliga fall av ett gulfilter. Eller Du hade ett orangefilter?
Wolfgang 2022-02-15 00:12
Nils, jag har funderat mer. Kanske har ju gjort himlen mörkare, när Du kopierade negativet genom att efterbelysa?
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-15 12:51
Negativet är bara scannat och sedan har en enkel grundredigering av kontrast gjorts. Himlen har INTE mörkats ner, den blev sån. Möjligen (troligen) satt gulfiltret på, det mörkar ner blå toner lite grand, men inte som orange- eller röd-filter. Riktar du en exponeringsmätare mot en klarblå himmel i juli så kommer du få ett exponeringsvärde med lägre tal än när du riktar den mot en kritad vägg. Vill man få detaljer i väggen så får man då lägga exponeringen ganska nära den. Då kommer himlen automatiskt att bli mörkare. Enkel grundkunskap i svartvitfotografi. För mig inte särskilt komplicerat att räkna ut. Om filtret satt på så använde jag det inte för att göra himlen mörkare, utan för att kunna fotografera med kameran som bara har 1/300sek som kortaste slutartid. Tiderna räcker inte alltid till och då kan t.ex ett gulfilter behövas för att förlänga exponeringen ett steg.
Wolfgang 2022-02-15 16:27
Nils, en blå himmel funkar ju som ett gråkort. Men jag förstår att Du istället gjorde en mätning av kyrkomuren som var extrem vit i solskenet och använde dess exponeringsdata för fotografering. Då förstår jag att himlen blir så mörk och blir dessutom något mörkare genom gulfiltret.
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-15 16:35
Jo så var det.