Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 617/Flest följare på instagram - är det vad som gäller?

Micke Berg skrev för några veckor sedan att nu skiter han i Instagram. Det verkar vara så också för han har inte lagt ut nåt på två månader. Själv är jag kvar där, liksom på fb. Men visst har man funderat. Instagram har ganska dålig bildupplösning och på mobilen ser man knappt vad det är på bilderna ibland. Frimärksstorlek gör en närsynt. Bilder gör sig bättre på en större skärm, men på Instagram skalas allt så konstigt att man inte vet hur man ska få bilderna att se skarpa ut. Mina ser allmänt luddiga ut. Nån som har något tips i vad för upplösning man ska lägga in bilder där? En del andras bilder ser dock bättre ut på skärm, men jag vet inte hur de gör? På den lilla mobilen ser man inte skillnaderna, så Insta är väl för närsynta och inte för oss som hellre vill se webbilder på dataskärmen?



Här min mest gillade bild på Instagram, som jag la upp för nästan tre år sen. 223 gillanden just nu. En lithprint fotograferad med enkel pinhole-kamera, och en sten som jag tagit många bilder på genom åren. Den ligger bara 150m från där jag sitter och skriver nu. Det tycker jag visar att man inte behöver dra iväg på resor jorden runt för att göra bilder som blir uppskattade. Gräv där du står heter det ju, och det har jag verkligen försökt göra under hela mitt liv som bildmakare. Fast visst har man gjort resor i Europa och fått många bilder med sig hem. Men ändå, det mest intressanta kanske finns utanför husknuten? Och att kameran/objektiven inte har så stor betydelse som många tror, det visar väl en sån sak. Här är det inte ens en optik utan bara bara ett borrat håll i en plastbit. För att inte tala om kameran, en leksakskamera i plast med en enda slutartid samt B, som kunde köpas på bensinmackar  på 1960-talet.

Fotosidan skrev häromdan om de med flest följare på Instagram? Jag vet inte hur man gör för att få så många följare som dom, för så ointressanta och slätstrukna bilder (enligt mitt tycke och med några undantag ska sägas), men det är ju sånt folk vill ha. Gärna lite spektakulärt och lättsmält, med ett stuk av reklamfoto och mode. Main stream, inte särskilt originellt. "Bara döda fiskar flyter med strömmen" skrev Strömholm. Tolka som ni själva vill. I alla fall är jag glad för mina 322 följare och själv följer jag 130 för närvarande. Men är inte speciellt aktiv tittare på instagram, av de skäl jag skrev ovan. Jag vill inte följa för många heller för då försvinner det som är bra och intressant i mängden som kommer upp i mitt flöde. Bilder dom lägger in kommer först upp, men givetvis även annat baserat på vad jag själv tittar på. Som med allt nuförtiden med dessa kakor.

Facebook är lite tradigt nu också tycker jag. Inte mycket som fungerar som det borde eller gjort förut där. För varje uppdatering dom gör verkar  det fungera allt sämre. Inlägg som jag själv postar kan ofta ta ett par dagar innan man får nån reaktion på. Och i höstas så såg man inte ens sina egna inlägg förrän efter en till två dagar. Inte ens efter att ha rensat all historik i datorn, kakor och hela köret samt startat om allt, blev det rätt. Även på mobilden strulade det, och kanske mest där. Sen har vi det där med algoritmerna på fb. Nån som är populär bland många kan ha sett det man lagt in och gillat det, och då kan det rassla till av bara helvete med både gillanden och kommentarer. Så är det, lite av rövslickeri och inställsamhet mot de man ser upp till och som har många följare/vänner. Om den gillar något så kommer det upp i de många vännernas/följarnas flöden och då blir det genast mera fart och fläkt. Men jag kan ha fel, fast man upplever det så i alla fall. Algoritmerna är ju utformade för att man ska tänka på ett visst sätt, som ett slags robothjärna där man styrs in på vissa saker, efter det några välutbildade reklammakare och påverkansexperter tänkt ut, av en viss anledning givetvis. Annars så förekommer ju sånt (inklusive rövslickeriet) även utanför de sociala medierna. Men här märks det mycket tydligare hur det går till och hur det fungerar.
//


Inlagt 2022-01-14 19:03 | Läst 801 ggr. | Permalink
Jag tror att många kollar bilderna på mobilen, både på fotosidan, facebook och instagram. De gör man nog på buss eller tåg eller under ett tråkigt TV-program. Det blir ett snabbtittande. Själv kollar jag bara på en stor 4k-skärm, annars får det vara. När det gäller upplösningen för både Instagram och Facebook, så har jag läst någon gång max 1000 pixlar på den längsta sidan. Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-14 22:32
På fb är det inga problem, där kan du ladda upp i 2048 pixlar, då kan man även se bilden så stor om man vill genom att högerklicka och klicka sig vidare så. Fb har annars standardformat minimum 720, annars visas bilden luddigt. De har 720, 960 och 2048. laddar man upp bilder i dom upplösningarna är det inga problem. Men instagram, det begriper jag mig inte på? Mina bilder ser aldrig riktigt bra ut på datorn, som många andra gör. Någon tipsade om 1080, men inte heller det verkar riktigt lika bra som en del andra man ser, men bättre än innan.
Till Instagram så har jag sett att Moderskeppet rekommenderar de här pixelstorlekarna:
Posta en bild i ditt flöde: 1080 är det största, kvadratiskt 1080x1080.
Personligen lägger jag upp det mobilen ger, vad det nu är...
/MA
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-15 20:51
Jag provade 1080x1080 nu senast, blev bättre men inte 100 bra som jag upplevde det. Sen, om bilderna är för avlånga så skär instagram av ändarna. vet inte hur man ska få såna bilder att fungera i hela formatet? kanske man får göra en ram 1080x1080 och lägg in de mest avlånga bilderna där?
Mats Axelsson 2022-01-19 09:57
Liggande 1080x608, stående 1080x1350. Skall det vara till story så rekommenderar de 1080x1920 (1920 på höjden)
/MA
Jag tycker Instagram är svårt, bilder som ser bra ut på datorn gör sig ofta inte alls i det formatet. Jag tänker att jag ska ha som en utmaning framöver att lära mig ta bilder som blir bra på Instagram, inte för att få fler följare eller likes utan för just utmaningen att lära mig. Steg ett för mig blir då att vrida kameran 90 grader till stående format. :)
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-15 20:47
Ja inte lätt detta men kvadrat är ju ett format som jag använder en hel del, troligen allra mest. Men man får väl prova sig fram? Bilder ska helst ses IRL på papper tycker jag, instagram är ju bara ett medium att nå ut och visa att man finns, tycker jag. men inte så kul när det ser luddigt ut på bildskärmen.
Ja... Facebook

En skrev något som jag tror stämmer in på många

"... har konto på Facebook men vet inte längre varför"