Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 612/Erik Höglund glaskonstnär.

Jag har så smått börjat gå igenom min fars gamla färgbilder, främst diabilder. Men även en del negativ. De svartvita negativen från glastillverkningen är i stort sett färdigdigitaliserade och redigerade sedan några år tillbaka. Jag lade ner över 300 timmar på det . Nu ska min bror och jag försöka rädda det som räddas kan av vår fars färgdia, och det finns en hel del intressant. Jag har till att börja med bara fotograferat av några på ljusbord med digitalkamera, och sedan fixat till färgerna så gott det går. Men man kan ju även göra om riktigt usla och blekta diabilder till svartvitt om det skulle behövas.

Dessa bilder som vår far Putte Bergqvist tagit gjorde jag om till svartvitt även fast dom är helt ok i färg. Det är historiska bilder från Studioglas Strömbergshyttan i slutet av 1980-talet, där man startade upp driften  genom att bygga ut en en gammal Konsumfilial på orten till en mindre hytta. Annars fanns ju det stora bruket i byn fram till 1979 då Orrefors som tagit över driften 1976, lade ner det. Varken AB Strömbergshyttans glasbruk eller Studioglas Strömbergshyttan finns kvar längre. Det stora glasbruket står tomt efter att en stor loppis och designbutik med danskt 60-tal lade ner för ett par år sen. Även den yngre Studioglashyttan är nerlagd efter att man gått ihop med Bergdala glasbruk kring 2008 och bildat Studioglas Bergdala, samt flyttat produktionen dit. Sen var det en massa turer med kinesiska ägare till Bergdalabruket innan det köptes och stabiliserades med nuvarande ägare Roger Johansson som driver det vidare på ett mycket bra sätt. Men i Strömbergshyttan har det varit både keramisk butik ett tag, och nu driver kommunen återvinningsverkstad med butik där.

Erik Höglund gick också bort 1998 alldeles för tidigt, och finns alltså inte heller längre i livet. Under sin tid på Studioglas i Strömbergshyttan blev han god vän med mina föräldrar. Hans sista år som glaskonstnär tillbringade han mestadels där i den då nybyggda hyttan, vars mästare Michael Axenbrant, Leif Persson och Håkan Gunnarsson hjälpte honom att ta fram det fina glaset. Håkan ser ni på en av bilderna här.


Erik Höglund och glasblåsarmästaren Håkan Gunnarsson. Foto; Sven-Erik Bergqvist.


Höglund granskar ett av sina  alster. Foto: Sven Erik Bergqvist.

//

Inlagt 2022-01-03 19:25 | Läst 999 ggr. | Permalink
Intressant med din familjs historia som verkar vara tätt sammanvävd med glasbruken och framförallt Orrefors. Styvt jobb att digitalisera alla bilder men säkerligen värt mödan.

Jag läste förresten Sara Danius utmärkta bok "Husmoderns död" för ett tag sedan och i en av bokens texter berättar hon om sin farfar J.H. Danius som var disponent på Orrefors för knappt hundra år sedan. Hon nämner både Knut och Putte Bergqvist i texten, men det förmodar jag att du känner till.

F
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-03 20:55
Ja jag träffade henne hemma hos mina föräldrar när hon intervjuade min far inför et artikelserie i Dagens Nyheter vid Orrefors 100-årsjubileum. Så det känner jag till.
Tack för spännande läsning. Har du några tankar på att göra något med din fars bilder. Någon bok eller utställning?
Livet i bruksorter är värt att visa.
Fina bilder.
Ha det gott.
Jerry
Svar från Nils Bergqvist 2022-01-05 16:16
Bilderna från det stora bruket i Strömbergshyttan har jag haft utställda på två ställen, men ligger här hemma nu till ingen nytta. jag hoppas på någon form av permanent utställning i Strömbergshyttan, där de gamla glasbrukslokalerna fn står helt tomma och väntar. Ägs av något bolag hörande till Torsten Janssons New Wave group, som också äger Kosta-Boda/Orrefors. Samt omgivande lokaler som ägs av kommunen. Men vad som händer med detta vet jag inte?