Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 599/ Basic från 1959.

Den lanserades bara några månader före Canons första SLR och kom väl därför lite i skymundan, Canon P (Populaire) en basic mätsökarkamera, relativt billig men robust och pålitlig. Den jag införskaffade från Japan för ett tag sen har nu fått slutaren servad för 900kr och ska vara i fint skick. Gamla kameror behöver det ibland, speciellt när dom har 60 år på nacken.



Varför nu då då en sån? Kände att jag behövde ett hus för mina LTM 39mm-objektiv. Det sista med M-bajonett avyttrade jag nyligen och M-objektiven har sålts ett efter ett de senaste åren. Kvarvarande LTM-gluggar kunde jag nu alltså bara använda till min digitala kamera. Och där gör dom inte så stor nytta, i alla fall inte när det gäller mig. Så jag letade efter ett LTM-hus och fastnade för detta. Överkomligt pris också i jämförelse med t.ex Cosina/Voigtländers Bessa R som stigit en del senaste tiden.  Kanske inte lika mycket som Bessorna med M-bajonett dock. Och Canon P, vilken design! Smidig och kompakt, ren och snygg.

Nackdelen med Canon P är ändå att den saknar exponeringsmätare, men det kan jag stå ut med. Ytterligare en nackdel är att man har svårt att se 35mm-ramen eftersom sökaren har förstoringsgrad 1:1. Man får trycka ögat ordentligt mot sökarfönstret för att se den yttersta ramen. Och med glasögon på kan man glömma det. Därför ser jag personligen detta hus som bäst fungerande med 50 och 85/90mm-optik. 35mm fungerar hjälpligt. Använder man den brännvidden mest så är nog andra mätsökarhus med förstoring cirkus 0,7 ett bättre alternativ. Den 1,4/50mm som sitter på kallas ibland "The japanese Summilux". Jag har annars letat efter 1,2/50mm men tycker den är lite väl dyr och förmodligen inte lika bra. En länk till en artikel om 1,4/50mm här: https://jasonhowe.blog/aperture-priority/2013/05/28/the-japanese-summilux-canon-50mm-f1-4-ltm

Inlagt 2021-12-08 11:04 | Läst 1532 ggr. | Permalink
Angående länken:

”This information was received from a reputable Canon aficionado who in turn had received the information directly from Canon and was therefore considered to be accurate...”

Ha ha – mycket snömos när vederbörande uppenbarligen inte kan räkna!
Canon 1,4/50mm typ I som han visar, och som är en variation av Zeiss Sonnar 1,5/50mm, anges vid snittritningen som 4 komponenter med 6 element – när den som räknar efter vad som faktiskt visas, genast får det till 4 komponenter med 8 element... :-)
ett mycket avancerat objektiv likväl.
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 12:14
Har inte kollat detta så noga, men han skriver i alla fall att både typ I och II uppenbarligen ska ha samma formula? Men när man kollar så ser det ut som där ändå är ett linselement extra i den näst bakersta gruppen, samt att det skulle kunna vara ett till i den näst främre? Alltså 8 istället för 6 som du skriver. men i den näst främre gruppen är det nog inte klart om det ska vara luft eller ett element där kanske? Så utan tvivel minst 7 och kanske t.om 8?
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 12:28
Enligt sidan här så har den ändå den sexlinsiga formulan: https://www.canonrangefinder.org/Canon_50mm.htm så han hade väl kryssat över fel bild kanske?
syntax 2021-12-08 16:16
Det skulle kunna vara en luftlins i främre gruppen. Faktum är att i Ludwig Bereles ursprungliga Sonnarkalkyleringar var det en sådan luftlins i andra gruppen framifrån. Detta kunde inte realiseras då på grund av reflexionsproblematiken i och med avsaknaden av AR - Bertele fyllde det utrymmet med extremt lågbrytande glas.
Hursomhelst får vi fel antal linser mot vad som är angivet i text. Det troliga är att han har förväxlat illustrationer. Då frågar jag mig genast; vad har han mer förväxlat?
Hej Nils,
Det är en mycket fin Canon P du har skaffat dig. Den blev mycket populär, vilket P står för, och såldes i mer än 100 000 exemplar, till Canons förvåning. Bara Canon 7 sålde i ungefär samma mängd. Varken Nikon eller Leica med skruvgänga sålde så mycket av någon Model. Just för sin robusta enkelhet tog den proffsen med storm, åtminstone i Japan. I Sverige såldes många svarta Canon P, vilka är ovanliga idag. Idag känner man bara till något hundratal svarat P i världen.
Vilket serienummer har din P. De börjar tillverkas i december 1958 med #700000. De sista tillverkades sommaren 1961 och hade slutligen #798000. De tidigare hade film minnes snurran på baksidan i krom.
Gluggen du köpt är toppen, minst lika bra som Summiluxen. Jag testade båda en gång i tiden här på fotosidan
https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/69-lagad-blandarlamell-pa-gammalt-objektiv.htm
Enligt experten Peter Kitchingman, som publicerat boken Canon M39 rangefinder lenses 1939-1971, så har båda Typ 1 och Typ 2 samma linskonstruktion, 6:4. Den liknar Canon 50mm f:1.5 som har 7:3 konfigurationen. OBS Typ 1 av denna lins tillverkades bara för X-Ray applikationer. Typ 2 börjar med #10000 och började tillverkas på allvar i april 1953. Den gluggen tillverkades bara i ungefär 15000 ex, då den aldrig nådde upp till standarden av Canon 50mmm f:1.8, som tillverkades i mer än 100000 ex.
Jag kunde se att din glugg var av Typ 2 och troligen tillverkad i början av 1960-talet. Du sa att du letade efter en Canon 50mm f:1.2, som man kan hitta under 4000 på eBay. Men se upp linserna i bakre gruppen har en tendens att slöjas. Jag är mycket förtjust i mitt objektiv som ger mycket bra färgåtergivning med en Sony a7RII. Jag har ägt drömobjektivet 0.95 också men det är mer tungarbetat.
Lycka till med din P
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 13:53
Intressant det du berättar! Både om kameran och optiken. Tack för det! Huset har nr 789540, så ganska sen tillverkning då förmodligen.
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 14:25
Du Bob som verkar kunna en del om den här kameran, hur justerar man sökarramarna i höjdled? Är det skruven på framsidan bredvid hörnet på sökaren som man lossar och sedan tar en mindre mejsel och skruvar på nån inre skruv? Upplevde nämligen när jag tog första filmen för några veckor sen, att den behöver justeras lite neråt.
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 15:56
Provade att skruva loss den, och sticka in en liten mejsel där. Men det var själva mätsökaren som justerades där. Så nu vet man det. Inte ramen alltså. Kan vara så att ramen inte går att justera i höjdled, och när jag tog första filmen hade jag 35mm på. Ramen är ju svår att se som jag skrev, så det var nog bara jag som höll kameran lite fel, inte ramen som behövde justeras.
Bob Bovin 2021-12-08 18:12
Hej Nils,
Just tillbaka.
Bara om du är driven mekaniker skulle jag ge mig på att justera detta. Du hade ju haft kameran inne för justering av slutaren och jag föreslår att du låter den verkstaden göra jobbet.
Jag brukar sända mina gamla grejer till Jonas i Sundbyberg.
https://www.analogakameror.se/
Bra att du kollar själv och det finns instruktioner på YouTube för att plocka sönder gamla Canon.
Ha en fin kväll
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 20:48
Ja justera mätsökaren för rätt avstånd var ju ganska simpelt. men där ändrade jag ingenting. bara vrid lite på skruven och mätte upp, och sen fick jag justera tillbaka. Inga problem. Det andra var nog som jag skrev, att jag såg ramen för dåligt och att jag därför missade lite.
Vet inte om det här kan vara till någon hjälp, eller så kanske du redan läst den? /B
https://dokumen.tips/reader/f/canon-p-repair-manual
Svar från Nils Bergqvist 2021-12-08 20:49
Tack, den ska jag kolla igenom.
En vacker kamera! Spännande att se bilder! Mvh Wolfgang