Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 588/En av tisdagens Växjöbilder som mörkumskopia.

Det där med att digitalisera negativ och kopior är ett aber. Största problemet med scanning av både kopior och negativ upplever jag är att de allra ljusaste partierna ibland fräter ut. Tonerna där sticker iväg i samma raka linje och när det passerat en digital gräns blir det ingenting alls, där det i kopian och negativet faktiskt finns ton  och teckning. Analogt så planar kurvan ut där på toppen, och så även i botten. Både med film och silvergelatinpapper. Det är något med silvrets ljuskänslighetsegenskaper som gör att det blir så rent naturligt, och detta klarar ofta inte scannrar av. Om man har en modern och bra digitalkamera och fotar av negativ så man kan få en råfil, och då kan man få betydligt bättre resultat i det området. Så nu får man fundera ut ett bra sätt att använda digitalkameran även för att digitalisera kopior tror jag. I alla fall när bilden innehåller de allra yttersta ljusa  tonerna i gråskalan. För några av de andra kopiorna jag gjorde igår och idag, var helt omöjliga att få till med scannern. Den här blev något så när som scannad i alla fall, även om jag fick dra ner tonerna i himlen så att det blev lite för kornigt. Som sagt, mörkrumsbilder ska ses i orginal. Synd att det finns så få ställen att visa sina bilder på bara. Tyvärr verkar även de mindre och lokala inrättningarna där man kan visa bilder och konst av alla slag, inte särskilt intresserade av fotografi. Men Konst- och Hantverksgruppen på orten har en liten stuga i Lessebo där man kan hänga bilder. Vi får se om det kan bli något med det framöver?



//

Inlagt 2021-03-19 19:43 | Läst 1347 ggr. | Permalink
Jag förstår vad du menar. Om förlagan varit plåtad med gulfilter så hade det troligen varit mer oooomph i himlen och lättare att få till det vid skanning. Nu har du ton i himlen, men lite tunn kanske, jag anar molnen på min skärm.
Svar från Nils Bergqvist 2021-03-19 22:15
Oavsett gulfilter eller ej, de allra ljusaste tonerna fräter ut vid scanning. Men gulfilter skulle säkert gjort himlen något mörkare. Fast det behövs ju inte när det ändå går att göra en bra kopia utan gulfilter. Det är digitaliseringen som är problemet. Inte printen.
Jag tycker att det blir mycket bra. Den vita flaggstången syns ju tydligt mot den vita himlen. Linjerna är fina i motivet och kompositionen har balans. När det gäller scanningen, så finns i ett negativ mer information än i en kopia, så det är nog bättre att skanna ett negativ? Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-03-19 22:29
Tack! Ja, jag upplever ju samma problem vid scanning av negativ, att det fräter ut. Att fota av negativet med digitalkamera ger mycket bättre teckning i de allra ljusaste tonerna, i alla fall med den digitalkamera jag använder. Som jag skrev så ska jag försöka hitta ett bra sätt att fota av printarna som har mycket ljusa toner, men den istället. Det finns säkert scannrar som har samma fina egenskaper som de moderna sensorerna, men vad kostar dom? Den jag använder till printar, en A3+ Microtek 9800XLplus, gav jag mellan 11 och 12 tusen för. Nu ser jag att den kostar över 19.000. Jag använder Silverfast Ai Studio, deras värstingprogram, men inte ens det verkar klara av detta. Man behöver nog komma upp i priklass ännu högre för att få en scanner som motsvarar det moderna sensorer av idag klarar av att leverera.