EMAKS BETRAKTELSER 502/ Även Lomo har gjort projektoroptik med Petzval-formula.
Här har jag för dagen (denna dag som är så mörk att analogt foto med 400-ASA film knappt räcker till) använt den ryska motsvarigheten till östtyska Zeiss Jenas Kipronar, en (Be)Lomo KO-140M 1,8/140mm, på min digitalkamera. De finns även i andra brännvidder men jag har bara denna 140mm (än så länge kanske ska tilläggas). På bilden nedan visas KO-120M. Dessa har liksom Kipronarerna samma grundformula med 4 linser, framtagen redan 1840 av Voigtländer, efter beräkningar gjorda av den ungerske matamatikern och fysikern Josef Petzval. Porträttfoto kunde nu utföras med exponeringstider på sekunder, istället för som tidigare, med flera minuter. De sovjetryska projketorobjektiven byggdes i Belarus Optical factory i Minsk, alltså i nuvarande Vitryssland som då tillhörde Sovjetunionen. På bilden ser jag att även de två bakre linselementen är kittade (sammanfogade). På Petzval original är de två bakre fristående, bara de två främre är sammanfogade.
Efterom det duggregnade lite grand idag så blev det bara lite bilder från trädgården och runt huset. Men det får väl duga det också. Jag hade annars lite planer på foto med film idag, men det fick anstå denna mörka höstdag. Fast nu när jag tittar ut så klarnar det lite ändå. Jag har lagt på lite extra vinjettering i några av bilderna, och även beskurit en del. Den sista bilden på bilen är ändå som det blir direkt, utan några justeringar av vinjettering.
Att det inte blir så mycket snurr i bokehn här, beror mest på att jag haft annat förhållande kamera-motiv-bakgrund, än med bilderna från gårdagen. Annars ger även dessa ryska projektorobjektiv såna effekter. Men kanske just den optiken jag använde igår, Kipronar 1,9/90mm, ger lite extra av den varan? Det verkar nästan som det i alla fall. Den här KO-140M har jag knappt använt alls förut, bara nån testbild. Men den verkar vara fin den också, med inte allt för låg kontrast. Antireflexbehandlingen är ju inte direkt av dagens kvalitét, så lite lägre kontrast får man räkna med i originalfilerna.
//
Men , men... Jag ser inget Petzvalobjektiv. Snarare två efter varandra följande akromater - som möjligen skulle kunna påminna om Willy Mertés Tele-Tessar från 1921.
Det är inte bara det att Petzvalobjektivt har den andra akromaten upplöst - positiv och negativ lins kommer även i omvänd ordning. Man får nog sluta sig till att Josef Petzval är oskyldig... :-)
Annars var ju Petzvals insats banbrytande. Det handlade inte bara om ljusstyrkan. Konstruktionen var även ett steg mot att lösa astigmatismens gåta - en slags "halv-anastigmat", vid en tid när de ledande matematikerna ansåg att astigmatismen inte gick att korrigera.
Klicka vidare till höger så kommer originalet upp :-)
Här hemma står det i bokhyllan en acetylengasprojektor i vacker mässing från det sena 1800-talet. På den sitter det ett riktigt Petzvalobjektiv.
Tack för länken med de fina principritningarna. I mitt arkiv fanns inga lika snygga, så jag laddade girigt hem... :-)
Stefan