Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 456/Lith 69 - 2020 på tork

Två något så när lika lithkopior från förmiddagen hänger på tork i badrummet. Inte så ofta det lyckas, men jag spädde inte lithframkallaren lika mycket som jag brukar och då är det lite mindre knivigt att få två likadana efter varandra. Annars kan det skilja ganska mycket i strukturen som blir i bilden, mellan två kopior gjorda direkt efter varandra. I alla fall med detta papperet. Nu sitter jag och tar en kopp kaffe. Skulle egentligen fotografera stenar idag, men jag vill ha gråväder när jag fotar sten. SMHI:s prognos med gråväder verkar ha slagit fel, för solen har lyst här i stort sett hela dan. Hade annars tänkt ta en tur ut nu på eftermiddagen för att ta bilder på några stenar jag hittat, men så länge solen skiner får det vara.



Bilderna är gjorda på helt nytt Slavich Unibrom 160BP i stl 24x30cm. Köpt från GEOLA i Lithauen, den enda firma i Europa som säljer detta ryska papper numera som det verkar? Fullständigt horribelt pris på frakten därifrån dock. Fast ändå inte dyrare än om man köper annat papper från andra leverantörer när det slås ut på en större beställning. När man lithkopierar på det här papperet får man inte ha för täta eller kontrastrika negativ. Det blir bäst med lite tunnare och underframkallade diton tycker jag. Så när man gör bilder för lithkopiering på Unibrom fungerar det bäst att anpassa filmframkallningen för ändamålet. Vilket givetvis medför att vanlig svartvitkopiering med samma negativ blir lite knivigare och oftast kräver hårda pappersgradationer eller hårdare filtrering. Inte optimalt, men det fungerar det också. De här två bilderna är lithkopierade från ganska kontrastrika och lite för täta negativ, därför blev resultatet inte optimalt med lite sämre teckning i högdagern. Men bilderna duger ändå tycker jag.
//

Inlagt 2020-08-27 13:29 | Läst 706 ggr. | Permalink
Intressant inlägg!
Steve O’Nions på youtube har jag sett nåra videor av, såg nyligen en om när han arbetade med lithkopior, då kom jag att tänka på dig. Han kör även med andra nördiga processer i flera videor. Ifall du är intresserad, men du känner säkert till honom:

https://youtu.be/m3fOWugngrY
Svar från Nils Bergqvist 2020-08-27 18:47
Faktiskt aldrig hört talas om honom, men jag är ju inte mycket för alla dessa youtubare som ska visa upp sig och prata en stund, ofta är det ointressant, men den här killen visade ju lite bilder i alla fall, inte bara utrustning. han använde Nova-tankar för kemin också, precis som jag. Men jag fattar inte hur han kan hålla koll på lithframkallningen i facket? Funkar ju bra med vanlig svartvitkopiering där bilden ska framkalla ut helt, men inte vid lithprinting, där framkallaren är extremt utspädd och bilden måste vara under ytan hela tiden och skålen agiteras konstant för att det ska bli så jämnt framkallat som möjligt? Han drog ju bilden upp och ner hela tiden för att titta, då kan det inte bli så bra som när man framkallar i skål. Där ser man hur framkallningen fortskrider utan att behöva ta upp bilden ur framkallaren. Framkallningen måste ju avbrytas i exakt rätt ögonblick också, när djupsvärtan börjar komma på slutet. Har provat hans metod med lithframkallare i facket, men det blev bara skit av bilderna då, ojämnt framkallat och en massa artefakter. Kan visserligen bli snyggt sånt med, men då får man ha tur. Kul att se filmen i alla fall :-)