Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 227/Fotoutskrifter, utställningstankar mm.



Fotoutskrifter är dyrt, i alla fall om man vill ha dom arkivbeständiga på högkvalitétsmaterial. Skickade iväg en provbild till Crimson igår (en av bilderna från negativen på Greta Garbo) med deras proffstjänst Prefix, för att få den utskriven på Hahnemühle Fine Art Photo Rag (ett syrafritt lump-papper) i stl 520x654mm (har anlitat dom mycket förut och alltid blivit bra resultat på det papperet). Det är meningen att denna bilden och tre till från originalnegativ av Garbo, ska visas på Fotogalleriet i Skruv under hösten då jag firar det 10:de året med utställningar där. Utskriften kostade 1.146:90 med frakten, så ni förstår att det är en del kostnader med utställningar, om man vill ha bra slutresultat. Visst man kan göra utskrifterna själv också och få ner kostnaden, men hålla sig med en proffs-skrivare som kan skriva ut i det formatet, samt sköta den och hålla den i trim, det kostar också. Ramar har jag annars en hel del i olika storlekar, så den kostnaden kan jag räkna bort, såvida jag inte får ett infall och vill byta den svarta kanten. Fick kritik för det av min bror som är konstnär, han förfasades över att vi fotografer alltid envisas med dessa svarta sorgkanter på våra bilder. Men då kan man ju ta till färgburken och måla om själv, lär bli betydligt billigare än att köpa nya.



Personligen tycker jag det känns helt fel att beställa bilder på billigt och ur arkivsynpunkt dåligt material. Så har man ekonomin är det värt att satsa pengarna där. Det ska se ju även se bra ut när man visar bilder på papper, inte bara skapligt bra, och de ska klara sig länge. Bilder på fina papper är ju så annorlunda och vackra, det blir en annan känsla än med en skärmbild, både analogt fotat och digitalt. Och man ska ju ända in i kaklet, som det heter. Så resonerar jag i alla fall.



På jubiléumsutställningen till hösten blir det fler bilder som jag fotograferat och planerar att fotografera själv också givetvis. Skulle tro det kan få plats något 20-tal av mina egna bilder i medelstora och lite större storlekar. Kanske några lith-printar från mörkrummet i större format också, vi får se? Lith-printing ligger mig varmt om hjärtat, blir en ny dimension i det svartvita när grafisk framkallare används i kraftig utspädning. Samtidigt får du ofta en färgton automatiskt, men detta är inget för nybörjare. Även om jag stått i mörkrummet sedan början av 1970-talet, tycker jag att lith-printing är otroligt svårt att lyckas med. Men när man lyckas, kan det bli väldigt bra. Har en hel del okopierade negativ som jag tror kan bli bra som lith. Det finns även många bildidéer i mitt huvud, som jag vill försöka förverkliga under våren och sommaren. Det kommer bli bilder som är lite annorlunda mot vad man är van att se från mig. Ja, ni får invänta resultatet vad det kan bli så småningom framåt höstkanten. Jag ser fram mot detta själv väldigt mycket och hoppas det ska bli något bra av det.
//

Inlagt 2018-02-04 13:05 | Läst 1377 ggr. | Permalink
Det är mycket intressant det du skriver om Nils. Håller med om mycket – eller känner i alla fall sympati för mycket av vad du för fram.
Före pensionen var jag under rätt många år antikvarie vid Stockholms stadsmuseum. Framställningsfrågor, displayfrågor, och hållbarhetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat sedan den tiden.

Jag är helt övertygad om att dina metoder är utmärkta – men blir det inte en aning elitistiskt (läs; dyrt som fan) för den genomsnittlige läsaren? Man kanske inte behöver fläska på så hiskeligen för att få både bra och njutbara bilder på papper?
Epson har bra skrivare för amatörer – även upp till A3. Man säger även att den senaste generationen skrivarfärg möjliggör kopior med en hållbarhet upp till 300 år (!)
Sedan kommer frågan om pappersbasen. Man har ju inte så stor glädje av hållbara skrivarfärger om pappret sedan inte håller. Jag tror att alla märkespapper till bläckstråleskrivare av i dag har syrafria baser. Så långt är nog allt väl. Sedan är det väl frågan om pappersmaterialet i övrigt – det är ju inte bara syra som hotar. Här är kunskapsläget svagt – och jag misstänker att det är lika svagt på den punkten när det gäller de mycket dyra pappren.

Mitt råd till mina medamatörer bli att man visst kan beundra det som Nils gör, men det går utmärkt att ta det lite enklare: En Epsonskrivare som tar upp till A4 eller A3, alltid Epson originalfärg, och slutligen papper från Epson eller Canon.
Jag har ju haft skrivare från Epson förut, och provat skriva ut på deras papper, specialpapper importerat från USA och mycket annat. Jag fick aldrig till det så bra som Crimson gör det på detta lumppapper och deras Epson-skrivare. Det finns folk som har senaste och dyraste grejorna och som jag kan anlita för att göra utskrifterna lika bra, men det blir inte billigare. Mina kvalitétskrav är kanske inte samma som för en vanlig amatör som vill visa sina bilder på kommunens bibliotek eller på ett café i stan. Jag säljer ju enstaka bilder också, och de få som ändå köper dom är kvalitétsmedvetna och nöjer sig inte med vad som helst. Jag vet inte vad en skrivare som kan skriva ut i 600mm bredd kostar, men inte är det billigt? Och om du köper Epson- eller Canonpapper av hög kvalitet för utskrift i 60x80 så lär det heller inte vara så billigt? Man kan kalla det elitistiskt eller vad man vill, det får stå för dig. Jag tycker istället att det är att vara schysst och ärlig mot den som eventuellt vill köpa en bild. För ingen vill väl hänga en bild på väggen som börjar gulna eller förändras efter några år?
syntax 2018-02-04 18:38
Nu är du allt en surgubbe Nils! Mitt inlägg är skrivet i en helt igenom positiv anda. Att det jag skrivit står för mig är ju självklart - jag har ju just skrivit det. Den sortens dumma demagogiska grepp undanber jag mig.
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-04 21:27
Ha en fin kväll, surgbbe är du nog mest själv.
Jag håller med din bror om sorgkanterna, låt bilden tala!
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-04 21:30
Svart ram kan passa till svartvitt, blir den för bred är det inte snyggt, en smal kan va fint. Kopierar/printar man lite mindre kontrastrikt passar nog en ljusare ram bättre.