Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 223/Trollskogsfragment...

Gårdagens skogstur var fin. Det finns små fragment av relativt orörd skog kvar, men tyvärr är det alldeles för lite sånt i de sydsvenska skogarna. Mycket har förvandlats till granåkrar  med knappt ens mossa kvar på marken. Det ser snyggt ut för den ekonomiskt lagda, men mindre tilltalande för den som månar om biologisk mångfald. Balansen mellan dessa båda intressen har vägt över alldeles för mycket till den ekonomiska sidan under senare år som jag bedömer det själv. Visserligen har vi fått nyckelbiotoper, men det borde bli mera sånt. Många skogsägare förfasas dock över detta som jag förstått, speciellt när Naturskyddsföreningar går ut och utan ersättning inventerar och sedan rapporterar vidare till skogsvårdsstyreler eller länsstyrelser. Då blir det argsinta insändare, ledarkrönikor och annat. Men en skogsägare som har värdefulla partier på sina ägor borde istället vara stolt och glad över att hen skött sin skog så bra att denna mångfald finns kvar. Man får ju ersättning för nyckelbiotoper också, men kanske är denna ersättning för låg för att man ska känna sig nöjd och belåten? Fast bara vetskapen om att ha hotade och ovanliga arter på sina marker tycker jag skulle vara belöning nog? Men jag tänker säkerligen annorlunda och har helt annat synsätt på vad en värdefull skog är, än flera andra. I alla fall hittade jag lite Trollskogsfragment igår vid Toragöl, utefter kulturstigen "Lessebo Bruks Omland" och man får hoppas det lilla som finns kvar där får vara ifred. Ett par av bilderna visade jag igår i föregående blogposter.









Hade planerat en tur ut i skogen till ett närliggande ställe  idag också, där jag vet att det finns lite Trollskogsfragment kvar. Men regn och blåst satte stopp för det. Det blev en innesittardag istället och då hinner man redigera lite av det man fångat på sensorn. Alla bilder togs med Mitakon Speedmaster 0.95/35mm monterad på X-T2 huset. Och likaså full glugg 0.95 inställd i fasttejpat läge (finns inga klickstopp så den glider lätt upp på mindre öppning annars). Speedmastern är speciell, och ger härliga resultat med snygg bakgrundsoskärpa fullt öppen. Filerna redigerades först i gratisprogrammet Darktable och TIFF-filerna därifrån finslipades sedan i Elements, för att få det som jag ville ha det. Får se vad Fujifilm har att erbjuda i februari när X Raw Studio kommer för Windows?
//

Inlagt 2018-01-28 16:11 | Läst 3375 ggr. | Permalink
Roligt att se lite resultat från Speedmastern. Fin serie där jag gillar ettan och fyran bäst. En försiktig fråga - jag menar inte att vara kritisk - skulle man inte få ungefär "samma" resultat med fullformat och ett 50/1,4 och ännu mer friläggning mot bakgrunden med ett 135/1,8 till exempel? Självklart har du den högre ljusstyrkan i Speedmastern men det är kanske inte det enda du är ute efter?/ Björn T
Svar från Nils Bergqvist 2018-01-28 16:48
Visst blir det i princip samma resultat med en fullformatare och något bländarsteg mindre. Men har man "bara" en 1.5x sensor kamera så är speedmastern enda alternativet. Men den finns ju även som 50mm för fullformat Sony och i Leica M-bajonett tror jag? Då blir det ännu mera friläggning and med 1.4. Sen har jag ju även en 56mm/1.2 som alternativ, vilket vilket skulle frilagt ännu mera. Den låg dock hemma. Fast att se lite av miljön också som här, utan att det blir för luddigt eller för störande, tycker jag kan vara rätt fint. Jo jag skaffade den mest för att användas på full glugg, så är det.
En bra text om skogen, illustrerat med bra bildmaterial.
Ja, det är en knepig sits när floran och faunan (naturarvet) tillhör folket, men till ingen nytta när markägaren gör vad han vill som förvaltare av marken ...
- hawk