Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 191/Kunde inte låta bli...

Kunde inte låta bli att ta några högst ovetenskapliga testrutor med den kinesiska 35mm Speedmaster-optiken. På full glugg bl 0.95 är den helt skarp i mitten men skärpan faller sen en del mot kanter och hörn. Kontrasten är dock bra redan här.  Sen vet man ju att skärpan i de flesta fall inte är avgörande, utan det mesta hänger på fotografen, så det här skärpedrillandet hit och dit, och detaljstuderandet i 100% croop, ska man nog inte lägga allt för stor vikt vid. Utsnitten är från filer på 6000 x 4000 pixels som motsvarar bildbredd på 170cm. I mera normala betraktningsstorlekar betyder såna här skillnader mindre.

Mitakon Speedmaster hörn 0.95



Mitakon Speedmaster hörn 4.0


Fujifilm XF 18-55 hörn 4.0



Tog några höstbilder med Mitakon 35:an på väg hem från jobbet idag. Bländare 4 och 5.6 inställd tror jag? Funkar ju fint som en vanlig normal också, även om jag personligen säkert kommer tejpa fast den klicklösa bländarringen på 0.95. Blir nog mest speciella bilder där kort skärpedjup och snyggt skärpesläpp eftersträvas för min del med denna.







//

Inlagt 2017-10-27 18:30 | Läst 2883 ggr. | Permalink
Spännande! Bild nummer fyra är ju enastående vacker! Som gjord att pryda en vägg..
Hälsn!
Svar från Nils Bergqvist 2017-10-27 22:29
Tack för det!
Oj vad mycket sämre "Fujifilm XF 18-55 hörn 4.0" var än Mitakon!
Svar från Nils Bergqvist 2017-10-28 16:32
Jo det stämmer, i alla fall vad gäller skärpan och kontrasten i kanter/hörn på denna bländare, men den är däremot mycket jämnare i utlysningen, knappt någon vinjettering. Skärpan på bl 4 motsvarar ungefär det Speedmastern presterar på 2-2.8. Sen ska man kanske inte jämföra zoomar med fasta brännvidder heller. Fujinonzoomen är tillräckligt bra ändå tycker jag.