Samverkan mot livsmedelsöknar
Ett utbrett amerikanskt problem är i hur hög grad tillgången på hälsosam mat är en klassfråga. "Livsmedelsöken" brukar man tala om. Bättre mataffärer tenderar att ligga på avstånd som mer eller mindre kräver bil, och har man ingen bil, är man hänvisad till kvartersbutiker där mat med högst tveksamt näringsinnehåll säljs. Många av New Londons invånare kämpar med ekonomin, och mat är ett problem även här. Föreningen FRESH New London har några strategier. De står för ett antal koloniträdgårdar runtom i stan. Nu, under sommarmånaderna har de en ungdomsverksamhet som syftar till att öka kunskapen om och intresset för odling. Klart populärt. Odlingslotterna hyrs ut till en inkomstprövad kostnad av 10-20 dollar per år, men kan man inte skrapa ihop det, så säger de inte ifrån om någon vill odla i stan. Det senaste projektet är "snack beds" där vem som helst som går förbi kan, och uppmuntras att ta lite grönsaker.
Jag har tidigare skrivit om dem i ETC. Sedan nyligen tydligen bakom betalvägg.
Föreningen bad mig dokumentera en dag i ungdomsverksamheten. Knallhård sol mitt på dagen gjorde att jag fick lov att fotografera som jag trivs allra bäst: centralslutarförsedd kompaktkamera och blixt.
Sonen undrar var alla boende på Manhattan handlar sin mat, vi ser ju inga vanliga mataffärer.
Det är en väldigt bra fråga. Funderar på om det finns några Stop&Shop o liknande. Känns som de ligger en bit utanför. Wholefoods finns lite här och där, men det är rätt dyrt. Jag tror det är så att man äter mycket ute. Skillnaden i pris är inte så våldsam som i Sverige. För basbehov, typ yoghurt, bröd och kaffe fyller nog bodegorna på hörnet behoven hyfsat. Apotekskedjorna Walgreens och CVS har rätt stort sortiment med. Färska grönsaker är lite mer åt torghandelshållet, tror jag.
Fuji X70 och en äldre liten Leicablixt. Närbild med Olympus TG5. Men nog finns ett visst sug efter X100f inte minst för sökaren och f/2...
Kommer ihåg då jag bodde ett år i USA för drygt 50 år sen. Lawrence, Kansas hade ett universitet där jag jobbade. Inom gångavstånd fanns en stadskärna med en del butiker men ingen livsmedelsaffär.
För att köpa mat fick jag gå rätt så långt till ett externt centrum. Trottoarer fanns bara bitvis och belysning saknades ofta. Trafiksäkerheten var alltså dålig för fotgängare. I Sverige var jag van vid att få kassar med handtag i butikskassan. Kassarna i USA saknade handtag.
Att treva sig fram i mörkret med två kassar i famnen kändes inte bra. Så jag skaffade bil. Och på den vägen är det. Både för mig och hela samhället. Som fungerar allt sämre för dem som pga ekonomi eller hälsotillstånd inte har bil.
Att odla själv är ju bra på många sätt, men att förlita sig på egen matproduktion kräver nog att man bor är jätteduktig odlare och har väldigt bra förvaringsmöjligheter. Även bönder köper sin mat.
Nä, det är nog svårt att förlita sig på egen odling, och vore kanske inte heller så lyckat ur samhällsekonomisk synvinkel. Ambitionen här är mer att skapa kunskap om mat som inte kommer i förpackning. Många ungar har knappt sett en morot i vilt tillstånd.