FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Viktiga grunkor


Hemåt, söderut, via byns bageri; vad mera behöver man? Foto: Håkan Eklund. Nr 349/366.

Inlagt 2020-12-14 19:15 | Läst 509 ggr. | Permalink
Det där brödet hade jag svårt för när jag kom till Finland första gångerna. Det var inte alls likt det bröd vi hade. Nu äter jag det gärna och tycker det är gott. Vi har ju Finskt bageri nu för tiden. Du skrev om köttfärssås tidigare, tror inte jag ätit det innan jag träffade Rita. En annan rätt som jag funderar på om det inte också är något Finskt. En glasgryta med potatis i botten, köttfärs mellan och potatis på toppen. Buljong, grädde som hälls över. Rödbetor till. Har tänkt på var jag har fått det ifrån men det måste vara från min svärmor. Vi äter det här ganska ofta och är omtyckt av alla, dessutom räcker det långt.
Motorsåg har jag ingen, däremot en dålig kikare och ett stativ som börjar bli dåligt.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-12-14 23:02
Härligt mjukt rågbröd av bästa sort, som inte hittas här i södra Finland. Den rätt du beskriver känns bekanta hemifrån, minns inte vad den kallades.
I början av året skall jag hjälpa en vän som har stuga på Åland att fixa till ved, o då föredrar jag egen såg.
- hawk
Det brödet ser jättegott ut, finskt surdegsbrög på råg gissar jag :-)
Svar från Håkan Eklund 2020-12-15 08:06
Nej, i Österbotten gör man inte rågbröd på surdeg.
- hawk