FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vid bardisken i Butte


Helsinki Bar, Butte, Montana. Januari 1981. Foto: Håkan Eklund.

Bilder är fina "triggers" för detaljer som lagrats långt bak i långtidsminnet. Som här, på bilden ovan.

Var med unga frun på väg från New York till Vancouver, B.C. vintern 1981. Varannan natt sov vi i Greyhoundbussen, varannan på hotell (a´25 dollar), som här i Butte.

Min morfar hade i tiden jobbat en tid i koppargruvan (omkring 1918) och i staden hade funnits ett helt kvarter som kallades för Finntown. Nu hade den stadsdelen försvunnit i ett öppet dagbrott, det enda som fanns kvar var Helsinki Bar som stod på den "trygga sidan" av huvudvägen in till centrum, som stod kvar.

Jag hade ingen aning om att det fanns ett dylikt levande kulturminnesmärke, blev upplyst om finnbaren i en bokaffär inne i centrum (när de hörde att vi var från Finland). Sagt och gjort, vi vandrade ut till baren, stegade in, och hör genast finska som pratas av äldre män som smuttade på sina öl.

Jag gick fram till bardisken, tog ögonkontakt med  bartendern och sade" Pari kaljaa, kiitos!" (två öl, tack). Utan att blinka frågade han, "tuoppi tai pullo" ("stop eller flaska")? Först när han serverat började han fråga vem vi var, och varifrån vi kom.

Så inleddes bekantskapen med barägaren Ervin Niemi, tredje generationens invandrare (med farfar från kuststaden Kaskö i södra Österbotten). Ervin pratade flytande finska, trots att han aldrig besökt landet. På bilden en pensionerad finsk gruvarbetare med sin eftermiddags öl.

Hösten 1982 besökte jag stället på nytt, också nu resande med Greyhound tvärs över landet. Jag hade träff med tre änkor (en finskspråkig, en finlandssvensk och en amerikanska som varit gift med en svenskösterbottning) som jag gjorde ett tidningsreportage om.

Men det är en annan historia.


Inlagt 2016-03-10 12:37 | Läst 582 ggr. | Permalink
Sällsynt spännande berättelse, och mycket fin bild! Hils, LO
Svar från Håkan Eklund 2016-03-10 13:08
Börjar mer och mer inse att jag borde skriva en bok ....
Nu när en massa material börjar få ett antal decennier på nacken inser man ju att det är rätt värdefullt.
- hawk
Dubbelolle 2016-03-10 18:10
Det bör du absolut göra, så mycket som du varit med om! Lycka till! LO
Förstår ni måste blivit lite överraskade när han kunde finska så bra. Inget man förväntar sig vid ett Amerikabesök. På 70 talet vet jag att det kom flera släktingar från Florida på besök hos min svärmor. Tror nog dom flyttade dit på 20 talet. Kul att läsa din berättelse.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2016-03-10 19:18
När jag kom in visste jag ju inte om bartendern kunde finska, ville bara testa, och fick snabb respons. Blev imponerad.
- hawk