FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Välkomnande konstnärskännare


Schjerfbeck-kännaren och caféägaren Anne Ingman i Ekenäs 13.8.2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 225/365.

Ibland kan fredagen den trettonde bli en överraskande positiv dag. Sneddade över torget i Ekenäs i kvällningen, såg att Café Schjerfbeck egentligen hade stängt, men
damen bakom disken välkomnade oss in (https://www.facebook.com/cafeschjerf/).

Det visade vara en trevlig dam, hette Anne Ingman, och var en stor kännare av konstnärinnan Helene Schjerfbeck.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Helene_Schjerfbeck

Det blev långa och intressanta diskussioner.

Och utanför caféet höll två konstnärer till: Jan-Erik Andersson och  Shawn Decker som fixade ett nytt ljudlandskap för verket Bird’s Nest. Detbestår av gula triangelformationer i trä som intuitivt har skruvats ihop av bildkonstnären Jan-Erik Andersson utgående från den specifika plats som det ställs ut på, samt en ljudinstallation.

Ljudelementen är producerade av den amerikanska ljudkonstnären Shawn Decker. Betraktaren kan sätta sig inne i den organiska strukturen och ta del av ljudinstallationen. Bird’s Nest är på så sätt ett platsspecifikt, interaktivt skulpturalt verk och har ställts ut sedan 2001 oftast på offentliga platser i anslutning till caféverksamhet.

Konstnär Andersson lärde jag känna i staden Zadar i Kroatien för länge sen, men det är en annan historia. Dessutom är vi nästan grannar på ön Hirvensalo.

Inlagt 2021-08-13 21:35 | Läst 451 ggr. | Permalink
OJ, mycket intressant att ta del av där. Jag som först bara fastnade för bilden på kvinnan som verkligen ser ut att bjuda er välkommen in.
Hälsningar Lena
Fint porträtt på damen och intressant information. Skulle vara kul att se även installationen.
// Conny