FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sverige som stormakt knäcktes här


Här traskade de slagna, norrut, undan ryssarna, en mörk septemberkväll. Då fanns ingen landsvägsrestaurang för en kopp kaffe. Oravais 13.12.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 348/366.

"Slaget vid Oravais inleddes i ottan den 14 september 1808, en dag som enligt samtida uppgifter var vacker och klar." Så inleds en artikel som Martin Hårdstedt skrivit om slaget, som hittas på Oravais Historiska Förenings hemsida: http://www.oravais1808.fi/bakgrund-2/slaget-minut-for-minut/

Och så här avslutas den:

"Slaget var ännu inte avgjort när ryssarna inledde sin slutliga attack i skymningen. Klockan var nu omkring tio på kvällen. Den svenska armén var slutkörd. Ryssarna satte in ett anfall längs hela linjen. Hårdast träffades Ljunggrens kompanier på den svenska vänsterflanken. Som ensam officer skulle han hålla den svenska flanken med delar av bataljonen. De ryska påtryckningarna blev för mycket för den svenska linjen. Adlercreutz beordrade fullständig reträtt. I den förvirring som uppstod glömdes Ljunggren och hans kompanier bort. Genom natten och skogen lyckades han dock föra sina soldater i säkerhet och han belönades senare med en tapperhetsmedalj i guld för sina insatser.

Natten fylldes nu med ljuden av en armé på reträtt. Mörkret var totalt. De sårades klagande blandades med kuskarnas svordomar för att få sina hästar framåt. Trängseln på landsvägen var stor. En hungrig, slagen armé stapplade norrut i natten. Kvar på slagfältet låg omkring 1 600 döda soldater. Till detta kom hundratals sårade av vilka många dog av sina skador under de kommande dagarna.

Slaget vid Oravais var, när det gällde antalet stupade, det blodigaste under hela kriget. Det slutade i svenskt nederlag, men avgjorde inte hela kriget. Få slag har haft den betydelsen i historien. Avgörandet skedde tidigare och hade lika mycket att göra med resursbrist och underhållsproblem som felaktig stridstaktik.

Däremot var slaget det sista verkliga försöket att stoppa den ryska offensiven. Före årets slut hade Finland givits upp. Slaget vid Oravais den 14 september markerar nederlaget i Finland 1808."

Inlagt 2020-12-13 18:54 | Läst 576 ggr. | Permalink
Hej, en intressant berättelse. Men enligt vissa uppgifter så hade Sverige en armé kvar i Sverige på 60000 man för att skydda landetrs grånser från återerövrings försök av norrmäm och danskar. Hade denna armé varit i Finland så hade kanske utgången blivit annorlunda under detta krig. Det svekfulla överlämnandet av Sveaborg inverkade säkert på moralen hos de Svenska förbanden. Det är mycket troligt att ryssana aldrig annars hade kunnat inta Sveaborg, stabil fästning och välbemannad/NE
Intressant. Och i freden året efter avträdde Sverige Finland till Ryssland efter drygt 500 år......Hälsningar/ Björn