Sovjetockupationen tömde ön
Övergiven sovjetisk militärflygbas, Haapsalu, Estland. 11.4.2009. Foto: Håkan Eklund.
Ok, jag lovade i bloggen nedan att berätta lite mera om Maria Murmans öde. För den som vill veta mera är det bara att sätta in hennes namn på Google, och det hittas massor med material. Jag gjorde ett temanummer om estlandssvenska Aiboland för tidskriften Skärgård nr 1/2004 (136 s) där det bl.a. ingår en artikel om henne skriven av författaren Carina Wolff-Brandt.
Jag har träffat Maria en gång, i april 1999, när jag hade arrangerat ett studiebesök på Ormsö för skärgårdsturistföretagare från Roslagen, Åland och Åboland. Vi togs emot i hennes enkla stuga och hon spelade cittra för oss och berättade om sitt liv på ormsödialekt; mycket intressant! Hennes livsöde berättar allt om vad som händer det vanliga folket när krigsherrar och stormaktspolitik kör över.
Maria Murman (f. Appelblom) föddes 9 mars 1911 på Broasgården i Sviby på Ormsö och dog den 3 februari 2004 på ett äldreboende på Håkabackan på Ormsö. Före andra världskriget bodde det mer än 2000 estlandssvenskar på Ormsö, när Röda armén tog över kommandot hade samhället tömts - förutom Maria och några till.
På adressen http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_141367.svd hittas en artikel som berättar om hur hon blev kvar på ön när alla andra flydde. Läs artikeln, den är mycket intressant.
Bilden ovan tog jag senaste lördag på det övergivna militärflygfältet strax utanför Haapsalu (Hapsal på svenska), det är en sevärdhet för sig - en "turistattraktion" av världsklass som esterna inte tycks förstå ... Här kan man fritt vandra omkring bland alla övergivna byggnader, eller köra bil längs landningsbanan ...
Som finländare känner man en viss triumf; härifrån startade de ryska bombplan som bombade Finland 1939-1944, och nu får man se spåren av det de till slut tvingades överge.
Är det någon som kan ryska, kan ni kanske berätta vad som står skrivet på väggen på bilden ovan.
h. Håkan
h. Håkan
//Hasse
Men faktum kvarstår, för många (män) i väst är dessa ställen av ytterst stort intresse. Redan det att få en liten inblick hur det såg ut bakom järnridån sätter fantasin i rörelse ...
h. Håkan