Som brännvinskrydda
Rölleka (Achillea millefolium), Nådendal 14 juli 2008. Foto: Håkan Eklund.
Röllekan är en mycket vanlig växt på torra marker (gräsmattor, vägkanter, betesmarker etc.) i hela Norden. Vanligtvis är blommorna helvita, ibland tonade i andra färger - som här.
Röllekan har en stark kryddoft som kommer från olika flyktiga oljor; växten innehåller också garvämnen och anvädes tidigare mot diarréer och behadling av sår.
Ett gammalt namn är läkreblomma, vilket syftar på växtens användning mot sårskador Bitterämnen i växten och dess konserverande egenskaper har gjort att man tidigare använt den som tillsats vid beredning av öl; nuförtiden utnyttjar många växten som brännvinskrydda.
Sparsamt strödd (smaken är stark) kan repade blad och unga stjälkar användas som krydda i t.ex. soppa och grönsaksrätter. Allt detta ur den intressanta boken "Kan man äta sånt? En bok om ätliga växter" av Inger Ingmanson (1978).
Annars: i Mossbergs flora stavas växten med "i", röllika - i alla andra böcker som jag har med "e".