FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Som brännvinskrydda


Rölleka (Achillea millefolium), Nådendal 14 juli 2008. Foto: Håkan Eklund.

Röllekan är en mycket vanlig växt på torra marker (gräsmattor, vägkanter, betesmarker etc.) i hela Norden. Vanligtvis är blommorna helvita, ibland tonade i andra färger - som här.

Röllekan har en stark kryddoft som kommer från olika flyktiga oljor; växten innehåller också garvämnen och anvädes tidigare mot diarréer och behadling av sår.

Ett gammalt namn är läkreblomma, vilket syftar på växtens användning mot sårskador Bitterämnen i växten och dess konserverande egenskaper har gjort att man tidigare använt den som tillsats vid beredning av öl; nuförtiden utnyttjar många växten som brännvinskrydda.

Sparsamt strödd (smaken är stark) kan repade blad och unga stjälkar användas som krydda i t.ex. soppa och grönsaksrätter. Allt detta ur den intressanta boken "Kan man äta sånt? En bok om ätliga växter" av Inger Ingmanson (1978).

Annars: i Mossbergs flora stavas växten med "i", röllika - i alla andra böcker som jag har med "e".

Inlagt 2008-07-14 16:15 | Läst 9179 ggr. | Permalink