FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Självgående


Vernissage i Nykarleby. 1.10.2017. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid lika befriande, och känns alltid lika tillfredsställande, att se hur fotokursdeltagare under kurstiden växer i sin roll och, som här på bilden, en vacker höstkväll håller vernissage för sitt slutarbete inom naturfotografi inför stor publik.

Britt Vienonen (i glasögon) berättar här om sin utställning "Non Grata" där hon vill förmedla skönheten i det oansenliga (vanliga vilda växter som vandrar in i hennes trädgård) och samtidigt väcka intresse för naturen. Jens Lax (närmast till höger) är landskapsfotograf och kallar sin utställning "Vid havet" där han presenterar ett antal fina kust- och ö-landskap både längs sin österbottniska kust och ställen längs den finska sydkusten, Estland (Odensholm) och Kullaberg, som vi besökt under kursens gång.

Båda representerar vuxna, självgående fotokursdeltagare som har en mycket stark inte vilja och lust att utvecklas som fotografer. Det är ju så med vuxenutbildning som till största delen är baserad på distansundervisning att man själv måste vara aktiv och disciplinerad  och jobba stenhårt för att komma framåt.

Eftersom Axxell Utbildning har sin bas vid den finska sydkusten, ute på Kimitoön, har dessa två fått spendera 5-6 timmar i bil enbart för att komma ner till södra Finland och olika närstudie tillfällen eller fotoutflykter till olika öar/eller ännu längre bort. Redan det visar på vilja.

Det är ju så vid vuxenutbildning att det finns lika många åsikter om hur en utbildning borde vara organiserad som det finns deltagare. Alltför många är ännu kvar i ett gammalt skoltänk där allt skall vara bekvämt presenterat, ständig handledning, styrning och kontroll, och så vidare.

I det kurskoncept som jag har haft hand om sedan 2014 har vi bara tydliga, specifika kriterier och mål för tre examensdelar att avlägga (för en specialyrkesexamen enligt utbildningsstyrelsens föreskrifter). I sig handlar det om ett gesällprov, som förutsätter mångårig aktiv fotografering redan innan antagning, och sen under kursens gång visa prov på sitt kunnande via de olika examensdelarna.

Vi står till tjänst med ett antal specialkurser och verktyg, som täcker några viktiga delar - resten måste deltagarna själv ta till sig på olika sätt (de har bl.a. tillgång till Moderskeppets alla videokurser) samt öva, öva, öva.

När vi är i fält måste alla själv söka sina motiv och bildvinklar, tyvärr ...

Vi tycker inte att någon "expert" skall styra den processen (no spoonfeeding ...). Var och en måste lära sig att själv välja vad hen vill skapa i bildväg. Att lära sig att se bilden i bilden (vi ser ju vidvinkligt, alltså måste vi lära oss att i det överflödet hitta ett mera begränsat utsnitt) är en konst som kräver träning, och att  lära sig att bygga upp en inre bild av vad det är som hen vill åstadkomma med kameran och gradvis växa in i sin roll som bildskapare.

Det är just därför vi har en massa duktiga naturfotografer som kanske aldrig gått på en enda fotokurs, de tränar i fält, oavbrutet. Och med en stark inre vilja att nå ett specifikt resultat.

Motivation kombinerade med en stark inre vilja är drivkraften bakom alla som på olika sätt är framgångsrika.




Inlagt 2017-10-01 20:11 | Läst 1329 ggr. | Permalink