FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sista hundvandringen


Sista morgonvandringen. Friskala, Åbo 14 januari 2014. Foto: Håkan Eklund.

Livet innehåller många skeden, idag tog ett skede slut - nämligen det som hundägare. Här på bilden ovan är jag på min sista morgonpromenad med labradoren Buddy 10 år 1 månad, sen skjutsade jag honom till en ny familj.

Sådana här gånger gäller det att fokusera, att hålla tankar, känslor och emotioner i styr. Det är inte alldeles lätt att ta farväl av bästa kompisen; han och jag har upplevt mycket natur och vänskap under ett decennium, men nu funkar det inte mera. Jag kommer att vara mycket borta under året (fotokurser) och frun är på jobbresor hela tiden, äldsta dottern (som bor i en annan del av Åbo brukar ta hand om Buddy) är gravid - de övriga barnen kan inte hålla hund (jobbar/studerar) och ingen annan har kunnat hoppa in. Alltså blev det så här. Och en hund som för det mesta är ensam hemma, har ett dåligt hundliv.

Ändå var det dramatik ända till slutet. Vi hade beställt tid till veterinär idag kl.13, för sista sprutan, eftersom ingen som vi frågat varit intresserad av hunden. Ja, den är rätt gammal - men frisk som en nötkärna (har alltid varit), pigg, stark och fylld med energi. Igår hade vi samlats kring hunden, döttrarna och jag (sonen i Sydafrika, frun i Vasa), för att ta farväl - när frun ringer från sin jobbresa och berättar att en kvinna nyss ringt och frågat om hunden lever ännu ...

Plötsligt var det slut med den sorgliga stämningen; och ett bättre hem kunde han inte få (en släkt som bl.a. driver en kennel) och dessutom till ett hus med en flickhund från tidigare. Tänk att äntligen på gamla dar få en partner av det täcka könet; Buddy kommer att stortrivas.

För mig blir det nya rutiner, äntligen kan jag istället för hunden börja ta med stativet i stället - men det är nog inte samma sak ändå, man kan ju inte prata till ett stativ ...

Nr 14/365.

Inlagt 2014-01-14 13:22 | Läst 1520 ggr. | Permalink
Vilken oväntad vändning. vad skönt det måste kännas även om jag förstår att du kommer att sakna hans sällskap.
Bra vändning där! Det känns inte alls bra att bra att avliva en frisk hund.
Bra!

mvh Tommy
Tack för att den historien fick ett bra slut. Vilken lättnad att kunna få lämna din gamla Buddy till ett bra hem.
Hälsningar Lena
Å vad skönt att det löste sig!
/ Lena
Skönt att det blev ett lyckligt slut på det hela!
Härligt att det löste sig på ett bra sätt för er.
Stark berättelse Håkan, och vilket härligt slut, otroligt sorgligt hade det varit att avliva en frisk hund, o rätt traumatiskt kan jag tänka mig. Jag blev tvungen att avliva min fina Softy för några år den, den vllle inte längre pga. svår värk i rygg o höft, o då tyckte hon inte livet va kul längre, började kissa inne o blev deprimerad. Trots det hade jag skuldkänslor när hon låg och tittade på mig på britsen hos veterinären, hon förstod vad som var på gång, hon var alldeles lugn när hon fick sprutan, och efter en stund - lång som en evighet somnade hon lugnt in. Sen satt jag o småpratade med henne ensam i behandlingsrummet en halvtimme ungefär, bara höll hennes tass o klappade henne på huvudet.
Ja det var sorgligt o jag börjar gråta när jag tänker på det. Hälsn, LO
Gun-Inger Arvidsson 2014-01-14 17:56
Nu fäller jag tårar när jag läser om din Softy.
Jag har enbart haft en fågel och en vit groda
som saknat så när de avled.
Gun-Inger
Buddy fick ett nytt hem vilken glädje för er alla.
Jag började läsa din blogg och tårar trängde fram
när du skrev du hade beställt sprutan.
Så slutade allt så positivt så du måste känna
glädje även om du kommer sakna din Buddy mycket.
Hälsningar
Gun-Inger
Två hundar har lämnat oss under senaste 4 åren för en resa till hund himlen. Förstår hur det känns och kul att det löste sig så bra. Jo då det går visst att tala till ett stativ och svära också om det vill sig...
Må gott
/Hans-Åke
TACK för all respons. Jag får erkänna att det var betydligt lättare att ta hunden till en nytt liv än till en alltför tidig död! Han torde ändå ha 3 -4 år till, om "friskheten" håller i sig.

Och Buddy lever vidare på en massa bilder, både på hårdskivan i datorn och i huvudet ... Vi hade en bra tid tillsammans.

- Hawk