FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sista falkmärkningen


Hårresande insikt - en människa ... Samulsmossen 11.7.2020. Foto: Håkan Eklund.

Ringmärkte igår mina sista tornfalksungar för året: fyra i kullen (ett rötägg) som troligen föddes under midsommar = sent.

Detta i en holk som jag satte upp i maj i fjol, som förstås var för sent för häckning det året.

Det blev sammanlagt 26 ungar i fem holkar/bolådor i min gamla hemkommun Oravais, numera kommundel i Vörå. Resultatet är ganska bra, tyder på att det finns mat (sorkar) i området som är rätt begränsat. Ett antal tomma holkar skall jag flytta till lämpligare ställen.

De tjugotvå tidigare ringmärkte jag strax efter midsommar, och de är alla flygga nu. Denna häckning var ovanligt sen, orsaken okänd.

Nästa gång jag ringmärker i år är i mitten av oktober, på Valsörarnas fågelstation ute i Kvarken. Då gäller det pärlugglor, oftast handlar det om årsungar som söker sig "ut i världen" inför annalkande vinter.

Inlagt 2020-07-12 21:17 | Läst 493 ggr. | Permalink
Omtumlande händelse för en liten tornfalk.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2020-07-13 21:24
Ja, det är det säkert. Men sen har de något att prata om i holken! Innan mig hade de aldrig sett en människa nära, kanske tittade de ut när en bonde på sin traktor skördade gräs för några veckor sen (men gissar att de då var för små för att kunna titta ut).
- hawk
Vilken underbar liten dunkalott! Vid vårt fritidshus i Dalarna har vi vissa år besök av nyligen flygga pärlugglor och tornfalkar, men var de häckar har jag aldrig kommit på. Vi bor på ett isälvsdelta, dvs en sandhed med tallskog. Tror du att det är värt ett försök att sätta upp holkar, eller föredrar de tätare skogar?