Riktig skog allt sällsyntare
"Alpskogen", Hirvensalo, Åbo. 31.1.2012. Foto: Håkan Eklund.
Under julannandagsstormen blåste en massa träd omkull. I "min skog" gällde det mest gamla rötskadade träd - alltså en helt naturlig utgallring. Jag hoppas att staden (som är skogsägaren) låter träden bli kvar som de är, de hör till skogsnaturen. Både estetiskt sett och biologiskt. Död ved tillhör skogens ekosystem, och massor med arter är beroende av död (eller döende) ved.
Jag passerar dessa träd varje dag när jag är ute med hunden just i denna skogsbacke (oftast är det för mörkt för att fotografera) och jag älskar att se omkullvräkta träd. Det ger liksom en äkta känsla av riktig skogsnatur, som det börjar finnas så lite av i Finland och Sverige. Vi har gott om träd, gott om produktionsskogar för industrin, men ack så lite skogsnatur. Tyvärr är det alltför få som förstår skillnaden, annars skulle det höjas fler röster, skulle man tycka.
Det mest tragiska är att många skogsområden som ägs av staten, kommuner och församlingar också har förvandlats till ekonomiskogar, där det är pengar som gäller - inte skogsnatur för ägarna, som alltså är vi alla som bor i området eller tillhör de nämnda organisationerna.
//Ewa
Personligen försöker jag vara både naturvän och ekonomisk realist. Ett vettigt skogsbruk som inte tillåter massavverkning av miltalsstora områden, men som ger markägaren god avkastning behöver inte vara ”fult” faktiskt. Någon urskog blir det förstås inte, men urskog måste vi nog nöja oss med att ha på begränsade platser.
Det är alltid pengar som gäller. Därför bör man på politisk väg göra det lönsamt att bruka skogen snyggt. Jag tror att kunskapen på det planet är alldeles för låg bland politiker (och även de outtröttliga naturvännerna som ofta är lite för naiva).