Putinismens onda cirkel
Trädlandskap. Åbo 4 mars 2014. Foto: Håkan Eklund.
Lyssnade på ett intressant debattprogram idag där några Rysslandsexperter berättade mera om hur Putin och många ryssar ser på tingens ordning. För dem är det viktigt att Ryssland är en stormakt och att omvärlden skall darra när den ryska björnen ryter till. Att Putin själv just nu känner sig viktig och stark ...
Men det lär inte gynna utvecklingen i Ryssland, åtminstone inte den ekonomiska. Och chefredaktör Torbjörn Kevin skriver i Åbo Underrättelser: "Tsaren, kommunistpartiet, Putin - en obruten kedja av demokratiskt tomrum. Avsaknad av rättsstat och individuell rättssäkerhet accentuerar ledarens roll. Ledaren blir själva systemet -korruption och korrupta beroenderelationer ersätter demokratiska institutioner, som i demokratier regleras av tradition och institutionernas respekt för varandra och regelverken. För grannar till den ryska Putinismen är den cirkeln ond. Makten i Moskva vill inte ha goda exempel på nära håll."
Bra talat. Just så fungerar länder där det demokratiska tomrummet (som också saknar fria medier) fylls av populistisk propaganda och förvrängd sanning. Därför hurrar folket för den stora ledaren Putin. Fy för den lede!
Vissa ryska nationalistiska profeter är ju också irriterad över att Finland (som varit ryskt) är fritt, och förstörde deras OS-ishockeydröm ...
Beng Östling, vår Nordenkorrespondent i Stockholm skriver bl.a. så här idag:
(http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/04/bengt-ostling-nationalism)
"När temat är nationalism kan man inte i dessa dagar lämna frågan om Ryssland och Ukraina. Statsminister Fredrik Reinfeldt kom att säga att "det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina”. Men inte heller Reinfeldt förstod sig på det sätt man agerar.
Visserligen har det påpekats att Ukraina är en ung stat som snabbt hunnit bli nationalistisk, efter att ha fått självständighet så sent som 1991. Ukrainskan betraktas som ett eget språk vilket ju anses viktigt i sammanhanget, trots att ryskan är nära besläktad. Nästan en tredjedel av ukrainarna har ryska som modersmål. De är inte koncentrerade till Krimhalvön utan finns mer utspridda i östra Ukraina. Och den minoriteten vill nu ryssarna ”skydda”.
Ukraina var en sovjetrepublik under 1900-talet och också före det en självstyrande enhet. Just nu är det kanske trots allt den ryska nationalismen som är problemet, inte den ukrainska."