FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Potentiell boplats för en specialist


Trädkryparmiljö. Friskala, Hirvensalo, Åbo. 7.12.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 341/365.

Detta är en liten detalj, men just så här skall en friskt skogligt ekosystem se ut. Granen till höger i bild är död, halva trädet ligger nere till vänster. För den skarpsynte, eller den som förstår sig på sånt här, ser att barken på granen håller på att lossna i stora flagor.

Och just då har en boplats för en tajgaskogs-specialist, trädkryparen, skapats. Mellan den torra stammen och barken har ett utrymme skapats, och det är på sådana ställen som trädkryparen bygger sitt bo.

Men som de flesta förstår, i en privatägd ekonomiskog har man inte råd med döda träd, de putsas bort. Därmed putsar man bort delar av ett mångtusenårigt ekosystem för många specialist-arter, som är beroende av just sådana här träd. I en naturskog finns det nämligen träd av alla åldrar, av olika arter, i olika skeden från unga friska till gamla och sjuka och döende (precis som läget  är bland oss människor). Men se, i skogen är inte sådant tillåtet ...

Tack och lov är Åbo stad ägare till denna skog, som får sköta sig själv. Tackar!

Inlagt 2017-12-07 17:41 | Läst 876 ggr. | Permalink
Hej Håkan.
Det är ett inlägg strax efter mitt huvud.
Vi hade också ett sådant område vid vår tidigare sommarstuga. Jag menar att det kallas en "faldskov" på danska. Fin bild.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Fint med lite huller om buller natur!
Det är ganska länge sedan jag hittade något bo av trädkrypare. Det har varit på ställen som på din bild men även där granarna bryts sönder, i själva brottet. Den ovanligaste platsen var i en pärluggleholk.
Sten