FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Plagiatskandal


Epilobium
. Friskalaviken, Åbo 30.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Just nu går löpsedlarna heta angående Marimekkos beslut att ge respass åt en gammal trotjänare p.g.a. plagiatskandal. Förutom detta diskuteras också några andra misstänkta fall.

För mig är det ofattbart att förstå att professionella formgivare inte är klokare än så här! Lite "Terjekänsla" över det hela. Också oansvarigt att sätta ett känt bolag/varumärke i gungning med dylikt fusk som ger negativ publicitet. Nu tänker Marimekko äntligen börja kolla upp bakgrunden bakom sina medarbetares verk ...

Inte en dag för  tidigt.

Så här skriver man på (finlands)svenska yles hemsida i kväll:

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/30/marimekko-gor-slut-med-kristina-isola

"Marimekko uppger att samarbetet med den skandalomsusade formgivaren Kristina Isola avslutas. Hennes missbruk kan inte förlåtas, sade vd Mika Ihamuotila som samtidigt beklagar den senaste skandalen kring det finländska designflaggskeppets plagiatutpekade mönster. Han kräver nolltolerans då det gäller plagiering.

- Jag är oändligt ledsen över det som skett och över att vi inte klart har lyckats utreda ursprunget och inspirationskällan till alla mönster som erbjudits oss, säger Ihamuotila i ett pressmeddelande.

- Jag vill att vi absolut ska kunna lita på att våra designer öppet berättar var de har hämtat inspiration till sina verk. Ett sådant förtroende behövs för konsumenternas, formgivarnas och Marimekkos gemensamma bästa.

- Marimekko kan inte godkänna plagiering i någon som helst form. Jag kräver fullständig nolltolerans i detta, framhåller Ihamuotila.

Tidigare i år medgav formgivaren Kristina Isolaatt ett av hennes mönster var en kopia av ett verk av den ukrainska folkkonstnären Maria Primatsjenko.

Marimekko har sagt upp samarbetet med Kristina Isola på grund av plagiatskandalen kring hennes verk. Isolas missbruk kan inte förlåtas, säger vd Ihamuotila i ett uttalande.

Förra veckan uppdagades det att formgivaren Maija Louekaris tio år gamla mönster Hetkiä/Moments grundade sig på ett fotografi som fotografen Markus Leppo tog på 1960-talet.

Enligt marknadsundersökningsbolaget YouGov har Marimekko lidit klart av plagiatskandalerna.

Marimekkos varumärkesindex var 25 poäng i slutet av mars i år, men nu har det sjunkit till 9 poäng. Indexet baserar sig bland annat på varumärkets rykte, kvalitet och helhetsintryck.

Börsvärdet på bolaget har sedan årets början minskat med en fjärdedel.

Under det senaste halvåret har Marimekko också tappat 69 placeringar på YouGovs lista över inhemska varumärken. Marimekko ligger nu på 119:e plats av 250."

________________________________________________________________________

Bilden ovan: utblommad duntrav (Epilobium angustifolium).

Nr 273/365.

Inlagt 2013-09-30 20:48 | Läst 6067 ggr. | Permalink
En storm i ett vattenglas...
Svar från Håkan Eklund 2013-09-30 21:30
Ja, för dig och mig.
Men om ett bolag börjar förlora kredibilitet på börsen, då är det allvar - för dem det gäller.

- hawk
Intressant, ja företagskulturen har väl spårat ur inom dom flesta branscher, där girighet o snabba klipp har blivit legio. Väldigt fin bild! Mvh, LO
Svar från Håkan Eklund 2013-09-30 21:31
Exakt! Men hur dum kan man egentligen vara ...?
- hawk
Marimekko är ett anrikt företag men hur är det nu? var är kontrollen på deras
designer. Det kan hända att de får börja om bygga sitt förtroende först!
Svar från Håkan Eklund 2013-10-01 12:17
Ja, det gäller att hålla bättre kontroll på sina designers, att de slutar snylta på andras verk ...
- hawk