FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Oönskad


En död sjukdomsspridare. Vid Hirvensalo bro, 18.10.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ingen vill väl önskan någons död, men när det gäller mårdhund - så må det vara förlåtet med ett undantag. Detta är ett rovdjur som inte hör hemma i vår Fennoskandiska fauna, och gör en fruktansvärd skada för alla markhäckande fåglar, bland annat. Det är många i våra skärgårdar idag som skyller sjöfågelminskningen på havsörn, när det oftast är vildmink och mårdhund som är de skyldiga! Men de är inte lika synliga som havsörnar ... mårdhunden är ett nattdjur, som man oftast möter just så här, överkörd!

Så här skriver Jägarförbundet om mårdhunden, på adressen:
http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Mardhund/

Mårdhunden (Nyctereutes procyonoides) är ett halvakvatisk hunddjur med ursprung i Asien. Den introducerades till de europeiska delarna av Sovjetunionen under 1920-50-talen för att öka pälsviltsproduktionen i naturen. Sedan dess har den koloniserat ca 1.4 miljoner km2 i Europa. Arten är idag fast etablerad i bl.a. Finland där det skjuts ca. 150 000 individer per år.

I näringsrika våtmarker kan tätheten av mårdhund komma upp i mer än 300 djur per 1000 hektar, vilket kan jämföras med t.ex. rävens täthet som ligger på ca 4-8 djur per 1000 hektar i södra Sverige och betydligt lägre i norr. Betydande negativa konsekvenser har konstaterats på den inhemska faunan i områden där mårdhunden etablerat sig i Europa, främst på markhäckande fåglar i våtmarksområden och på amfibier.

Mårdhunden är en viktig potentiell spridare av allmänfarliga sjukdomar, bland annat rabies och rävens dvärgbandmask. Mårdhunden är även den enskilt största vektorn för spridning av rabies i Europa. Under rabiesepidemin i Finland 1988-89 utgjorde fynd i mårdhund 77% av alla bekräftade fall. De höga tätheterna mårdhunden kan komma upp i underlättar och påskyndar spridningen eftersom djuren då oftare kommer i kontakt med varandra. Det bör poängteras att rabies inte finns i Skandinavien i dagsläget. Sverige har genom ett flertal internationella konventioner förbundit sig att ”förhindra införsel av, kontrollera eller utrota de främmande arter som hotar ekosystem, livsmiljöer eller arter”. Mårdhunden är en sådan invasiv art och står upptagen på listan över Europas mest invasiva arter (www.europe-aliens.org/speciesTheWorst.do).

Inlagt 2012-10-18 10:32 | Läst 2564 ggr. | Permalink
När man förflyttar ett djur till en annan miljö där det inte är anpassat, och framför allt inte anpassat till de lokala arterna, kan man få allehanda konsekvenser som man inte hade tänkt sig från början. Problemen med mårdhunden har alltså orsakats av människan - inte av mårdhunden. Jag har svårt att förstå det glödande hatet. På din bild ser jag ett dött ganska vackert djur.
De negativa effekterna för andra arter försvinner på lite sikt genom naturlig evolution. Det vill säga de arter som mårdhunden sätter press på lär, och även ärver, ett bättre skyddsbeteende genom det naturliga urvalet. Om arterna är utsatta för starkt tryck av mårdhunden, så kommer det att gå ganska fort. Risken är att mårdhunden under mellantiden lyckas med att utrota någon art, men jag har inte hört att det skulle vara i farozonen.
Svar från Håkan Eklund 2012-10-18 12:14
Ja, människan är orsak till många problem i naturen!

I Finland (och till en del också i Sverige) hittas ett antal arter som i tiden är inplanterade av jägare (som inte skulle vara möjligt idag), från andra världsdelar. Fasaner från Asien, kanadgäss, bisam, kandabäver, vitsvanshjort från Nordamerika - och så vidare. Plus förrymda minkar från pälsdjursfarmer ...

Det borde vara skottpeng på dem alla - hur "gulliga" de än må se ut! De utgör en faunaförorening som inte borde få accepteras. Sen har vi alla dessa arter som utplanterats i andra länder (som mårdhunden) och sen breder ut sig. Mårdhunden sprider också (tills vidare obotliga) sjukdomar som vi kan smittas av via svampar och skogsbär ...

Att markhäckande skogs- och sjöfåglar minskar, är inget att undra på. Eller att grodor försvinner. Fråga mårdhunden, bl.a.

- Hawk
syntax 2012-10-18 12:51
LITEN REPETITION I EVOLUTIONSLÄRA
Att mårdhunden sprider sig explosionsartat beror på att den har överrumplat arter som har ett dåligt skyddsbeteende mot den. Den har alltså en för stor näringsbas. Inför det hårda trycket förändrar de drabbade arterna sitt skyddsbeteende genom det naturliga urvalet. Det betyder att arterna från början (genom spontana mutationer) har ett varierande internbeteende, och det är grundfaktorn för den naturliga urvalsprocessen. De exemplar som har ett bättre skyddsbeteende i den uppkomna hotsituationen, kan sprida sina anlag - medan klantskallarna som har ett dåligt skyddsbeteende blir dödade, och kan då inte sprida sina olämpliga anlag. Mårdhunden får det svårare, dess näringsbas minskar, och populationen minskar så att den passar det uppkomna nya läget.
Gullighet har inget med detta att göra. När till exempel den gamla tanten i fönstret ojar sig över att katten tog gråsparven, så är det i själva verket en händelse som gynnar arten gråsparvar. Just den klantiga fågeln skall inte fortplanta sina anlag. Sålunda slipas arterna in mot varandra och en balans uppstår. Även mårdhunden kommer att balanseras mot våra inhemska arter genom evolutionen - och det effektivare och snabbare än med hjälp av bössan.

Att tala om faunaförorening blir lite provocerande, då det är uppenbart att det är människan med sina oändliga anspråk på uttag, som är den ojämförligt största faunaföroreningen (sett ur naturens och de ekologiska systemens synvinkel).
Svar från Håkan Eklund 2012-10-18 13:59
Oberoende - mårdhunden borde utrotas ur vår fauna, men det är tyvärr inte längre möjligt. De finns överallt!
Likaså alla andra inplanterade ...

Att t.ex. duvhökar (som tillhör vår ursprungsfauna) får skjutas för att de tar utplanterade fasaner i södra Sverige och Finland (som är till för nöjesjakt) är ett exempel på hur fel det blir när man stökar om i faunan. Och det finns alltid pengar inblandade ...
- Hawk
Största problemet med mårdhunden är de sjukdomar som den tar med sig in i Skandinavien, främst som nämns i bloggen rabies och dvärgbandmasken. Om dvärgbandmasken blir allmänt spridd i Sverige, så kommer den allvarligt inkränka på Allemansrätten, dvs man kommer vara tvungen att vara riktigt försiktig när man är ute och går i naturen, och framför allt inte kunna äta något rått som man kan plocka, främst bär!

Om man får i sig ett ägg, så finns det stor risk att det ägget bildar en äggblåsa i olika organ, oftast lever, njure, men även hjärna, denna blåsa fortsätter att långsamt växa och helt plötsligt kan man upptäcka att man har en stor blåsa i hjärnan som inte går att operera bort, låter inte så roligt!

I detta läge är evolutionssnacket bullshit, skjut varenda en som går över den svenska gränsen!
syntax 2012-10-18 15:50
Jo förstå´ru Johan, evolutiionssnacket funkar oavsett vad vi gör - och det är inte bullshit. Hade du tänkt att sitta vid gränsen och skjuta?
Svar från Håkan Eklund 2012-10-18 18:53
Ja, trots att jag inte är jägare håller jag med! De skall nog putsas bort.
- Hawk
Johan Ekelund 2012-10-19 15:00
Det jag menade med att evolutionssnacket är bullshit i detta läge, var att man inte kan försvara mårdhundens vara i Sverige genom att säga att det är evolution och därför ska vi inte göra något åt saken! Förresten så fungerar inte evolution när en art blir introducerad i en ny miljö! De arterna som inte har något skydd mot den nya arten, kommer slås ut innan evolutionen börjat ge dem nya egenskaper!

Tänk i framtiden om man inte kommer kunna äta svenska vildplockade bär bara för mårdhundens skull!
Är det så den ser ut. Har bara mött en, det var strax utanför Kiruna, och då såg jag mest de lysande ögonen i vårt ljus från bilen.
Den klarade sig från att bli påkörd, synd kanske med tanke på de sjukdommar den sprider och dessutom utrotar en hel del djur i sin framfart.
Svar från Håkan Eklund 2012-10-18 18:54
Mårdhunden är ett vackert och sympatiskt däggdjur som många finska naturfotografer gärna fotograferar.
Men den skada de gör på vår ursprungsfauna gör att den tyvärr är en oönskad art.
- Hawk
Det blir för det mesta fel när människan försöker styra utvecklingen i naturen åt det ena eller andra hållet, som här när man planterat in arter som inte är ett naturligt inslag i miljön, eller när man utrotar alla rovdjur som tidigare utfört en gallring bland sina bytesdjur som när det gäller vargen till exempel. Det bästa vore nog om människan kunde ha den goda smaken att låta ekosystemen ballansera sig själv. Det skulle säkert ta en bra stund med tanke på de obalanser vi skapat, men frågan är om det inte är det enda som fungerar över tid? Man kunde ju börja med att avväpna alla som bedriver lusmord på försvarslösa djur och i sin jakt efter troféer och status skjuter på allt som rör sig.
-affe
Svar från Håkan Eklund 2012-10-21 10:57
Ja, det blir alltid fel när människan rubbar balansen i naturen.
Just nu läser jag in mig på rovdjurs- och rovfågelförföljelsen som pågick under en lång tid i Finland och Sverige (och i hela Europa ...), när till och med skottpeng betalades ut för att skjuta ner (eller fånga i sax) våra ståtligaste rovfåglar. Sen när man fick bättre "förstånd", kom giftproblemen på 1950 och -60 talen som höll på att radera ut resten. Idag är det biotopförstöring som är ett av de största hoten där bl.a. skogsbruket putsar bort häckningsmiljöer för massor av arter.
Egentligen är det ganska deprimerande ... samtidigt som naturfotografer bara söker vackra motiv att avbilda ... som om allting var ok. Men det är väl ett av våra många överlevnadskoncept, att fokusera på det positiva, trots att det blir ganska selektivt.
- Hawk
Jag har sett en ,vi har några här uppe i Västerbotten men jag trodde att de höll på att utrotas ,men så är då icke fallet. /bert
Svar från Håkan Eklund 2012-10-18 18:51
Hej, det finns massor med projekt för att stoppa mårdhundens spridning västerut (ex. till Sverige), men det är nog en svår kamp. Detta är ett djur som förökar sig snabbt och effektivt, och hittar mat i naturen. En synnerligen besvärlig art - som inga ekologiskt kunniga vill ha ...
- Hawk