FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När gammalt blir som nytt


Sett många vårar. Åbo slott 18.5.2017. Foto: Håkan Ekund. Nr 138/365.

Med tiden inser man att böcker som i tiden lästs, gärna kan läsas på nytt - och boken känns som ny! Just nu har jag tagit itu med "Fyra årstider" (1970) av Gunnar Brusewitz, en favoritbok av en av mina absoluta favoritförfattare och -konstnärer. Jag har boken också i pocketversion, som gör att jag gärna tar den med på resor.

Just nu sitter jag mitt i natten på ett vandrarhem på Åland med en Irish Stout och njuter av det vackra språket, de fina illustrationerna och ett innehåll som omspänner ett stort stycke skandinavisk kultur- och naturalhistoria.

Tidigare idag när jag hade första sjungande svartvita flugsnapparen i den egna trädgården passar det att slå  upp kapitlet "Flugsnappartider", där Brusewitz skriver: Omkring den 10 maj brukar svartvita flugsnapparen sitta på en gungande gren och sjunga och därmed är det som om våren här i Roslagen kommit in i ett nytt skede. Det är signalen till lövsprickning och humlesurr och att den tiden är inne då "maj i vårdräkt trampar vinterns häl - och mörkret raglar undan till sitt skjul".

Inlagt 2017-05-19 01:25 | Läst 468 ggr. | Permalink