FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om detta med att läsa


Språkbad; 4800 sidor text som konsumerats sedan januari i år. 15.42017. Foto: Håkan Eklund.

I Långfredagens Helsingin Sanomats (Finlands största dagstidning) kulturbilaga hittas en artikel som handlar om ungdomars läsbenägenhet och språkkänsla, som blir allt sämre. Detta i ett högt utvecklat informationssamhälle.

Det är författare och språklärare som intervjuas, och de är oroliga. En språklärare berättar att det finns abiturienter i gymnasiet som bara läst en eller högst två böcker i sitt liv och att deras skriftspråk motsvarar den nivå som "invandrare med några års språkskolning" presterar.

Jag växte upp i en agrar miljö med hårt arbetande föräldrar (jordbrukare), som inte hade tid att läsa, och det fanns inte många böcker i huset. Pappa ville gärna läsa, men var alltför trött på kvällarna - han orkade helt enkelt inte.

Skolbiblioteket och kommunbiblioteket var för oss barn ett himmelrike och vi var flitiga låntagare.

Som vuxen har jag inte utnyttjat biblioteken speciellt mycket, jag vill äga mina böcker och har etablerat ett eget privat bibliotek. Fackböcker håller jag, allt annat lättläst köper jag billigt från antikvariat (som bokhögen på bilden ovan) och ger bort när de är lästa.

Eftersom jag för det mesta läser fackrelaterade texter (foto, historia, natur, politik) har jag ett behov av att också läsa något underhållande, gärna spänning, för då vill jag vet hur det hela slutar. Bokhögen ovan är ett exempel; huvudpersonen i Lee Childs böcker (Jack Reacher) är en typ som jag tilltalas av, och mysteriet som skall lösas är nästan alltid svårt att klura ut på förhand. Och till skillnad från Jens Lapidius böcker som är fullproppade med beskrivning av märkeskläder/-prylar (sidor som jag hoppar över ...) så saknas allt sådant i Lee Childs böcker - som passar mig.

Dessutom ser jag en större nytta med läsandet om det samtidigt är nyttigt - som att läsa på ett annat språk än modersmålet; böckerna ovan är nästan alla på finska. I Åbo antikvariat är det svårt att hitta Lee Child-böcker på engelska.

Det var så jag i tiden lärde mig engelska, men då läste jag deckare av James Hadley Chase (https://sv.wikipedia.org/wiki/James_Hadley_Chase).

Inlagt 2017-04-15 19:31 | Läst 564 ggr. | Permalink
Du är beläst - imponerande! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2017-04-15 20:43
Allt är relativt, men - detta intresse har gett mig jobb som tidskriftsredaktör och frilansjournalist/kolumnist etc. Dvs. inte helt bortkastat, om man tänker "nyttomässigt" ... :-)
- hawk
Jag läser en och annan bok med.

Mest på svenska men numera också allt fler på engelska bara för att hålla igång språket.

Borde testa och läsa en finsk bok igen, gjorde det mycket när jag flyttade tillbaka till Sverige, inte gjort det på säkert 30 år nu.

Daniel
Kollade Lee Child, finns ju en massa på svenska, han verkar intressant, ska nog prova på honom! Hälsn, LO
O tack för tipset!
Jag gillar också Jack Reacher och har läst alla Lee Childs böcker. Jag läser dem på engelska för att underhålla språket. Även om jag jobbar mycket "på engelska" blir det bara vetenskapligt språk. Childs böcker innerhåller ju allt möjligt. Att läsa den här typen av böcker är rent nöje men det känns ändå lite "befogat" eftersom jag vårdar ett andra språk.
Hälsningar Lena
Jag har sett två Jack Reacher-filmer med Tom Cruise i huvudrollen, det verkar som det är dags att leta rätt på böckerna... kanske på biblioteket.

//Anders