FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ny erfarenhet


Cikadavårtbitare (Metrioptera roeselii) på vasstrå, Kakskerta, Åbo 23.8.2009. Foto: Håkan Eklund.

Tänk vad insprirerad man kan bli av experter. Som idag när jag och en kompis gick med på en gräshopps- och vårtbitarvandring här i Åbo.

Ledare var Dr Sami Karjalainen som i år kom ut med den första ordentliga faktaboken (samtidigt en fin naturfotobok!) om Finlands gräshoppor och vårtbitare (http://www.hepokatti.net/grasshoppers.html), tyvärr endast på finska. På hans hemsida (http://www.samikarjalainen.fi/english.html) hittas också en bild av titelbladet till hans första bok om Finlands gräshoppor, som kom ut för 7 år sen. Också den unik i sitt slag, som gjorde succe, finns bara på finska. Och killen är inte ens professionell entomolog, han är nån typ av teknologiedoktor ...

Hur som helst, tillsammans med ett 20-tal intresserade lotsade han oss omkring i en vårtbitarrik biotop i Katarinedal där han visade på en massa arter. De är dock svåra att se i vegetationen, men kan (liksom fåglar) artbestämmas via lätet om man inte orkar söka reda på dem.

Inspirerad av denna trevliga insektvandring for jag ut några timmar på kvällssidan, för att försöka se och fotografera vårtbitare. Det visade sig vara svårare än jag trodde. Redan det att få syn på dem kräver tålamod, att sen komma till skott kräver ännu mer. Till sist hade jag en liten vårtbitare framför mig, satte mig ner i klorofyllen och försökte få den i fokus bland all störande bakgrund. Och se, den gick mig till mötes och började klättra upp längs ett vasstrå, och jag fokuserade (manuellt) och knäppte för brinnkära livet (med 180 mm makro). Det är ju så vanskligt att få in skärpan rätt på sådan här tingester, med stor bländare för att få bort bakgrunden ...

Men några bilder blev helt ok.

Sen när jag (hemma) skulle "artbestämma bilden" hittade jag inte Samis bok, kanske har jag glömt kvar den på en tidningsredaktion (jag presenterade boken i lokaltidningen i våras). Sen kollade jag med Göte Göranssons fantastiska bok "Mina insektvandringar" (2001) och hittade en som kunde passa: lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima), men den finns troligen inte i Finland (finns inte på Karjalainens lista över arter i Finland). Måste söka vidare via nätet. Är det någon som känner arten? - vänligen meddela! Av äggläggningsröret i bakändan att döma är det en hona.

Jag har aldrig tidigare ens försökt fotografera gräshoppor och vårtbitare, än mindre artbestämma, men nu ser jag ju att här finns ett spännande motivområde!

PS. Har fått ett bud från vännen Krister W som tippar på cikadavårtbitare (Metrioptera roeselii).
Har fått samma besked av vännen Magnus Ö som skriver:  "Din fina bild visar mycket tydligt att det är en cikadavårtbitare (Metrioptera roeselii). De ljusa teckningarna bakom huvudet syns klart och skiljer den från ljungvårtbitaren. Äggläggningsröret (det är alltså en hona) är också just så kort som det borde vara hos cikadavårtbitaren, vilket också skiljer den från ljungvårtbitaren."

Inlagt 2009-08-23 22:33 | Läst 7633 ggr. | Permalink
Du lyckades få till en riktigt bra bild, det lönar sig att ha tålamod.
Svar från Håkan Eklund 2009-08-26 16:42
Hej Mari, jag skulle själv kalla detta för typisk nybörjartur. Jag har flera kvällar efteråt försökt få ny kontakt med vårtbitare, med kamera till hands, men fått tji.

Å andra sidan stimulerar också det till nya försök; allt skall väl inte vara "lättfånget".

h. Håkan