Ny bekantskap
Balkangemsrot (Doronicum columnae), Hirvensalo, Åbo 24 maj 2007.
Foto: Håkan Eklund.
Ok, så har man då lekt "Linnés lärjunge ..." och bläddrat som tusan i Mossbergs 696 sidor tegestenstjocka (och -tunga) flora, dvs upplagan från 1992 - den nya har troligen ännu fler sidor. Det gäller alltså bibeln "Den nordiska floran" av Lennart Stenberg och Bo Mossberg. I Svenskfinland kallas boken bara för "Mossberg" som förstås syftar på den eminenta växtillustratören Bo Mossberg.
I morse fotograferade jag den vackert gula korgblommiga växten ovan i näktergalssnåret. Det var två ex som växte intill några brännässlor. Trodde att den skulle vara lätt att artbestämma, men nej. Hur jag än tittade så fick jag inte till det. Dessutom mindes jag inte exakt hur bladen såg ut (borde ha fotograferat dem skilt).
Nu i kväll vandrade jag med vovven tillbaka till växtplatsen, tog tekniskt dokumentära bilder av alla blad "och delar". Och nu har jag den: en växt med det långa och exotiska namnet balkangemsrot. Enligt Mossberg är den "kvarstående efter odling eller förvildad". En vårblommande flerårig växt med stora gulblommande korgar, som det heter på fackspråk. Växten hör hemma på Balkanhalvön. Hur den hamnat inne i min täta näktergallund "vete tusan ..."
Heter dom så. Tror jag har dem i min trädgård.
/Annika.N
h. Hawk
Såg att du hade en gul blomma som liknade lite denna; men det är bladen som behövs för artbestämning. Om du tycker om att fota (vilda) växter skall du absolut skaffa Mossbergs flora. h. Hawk
Den skall jag köpa snarast.
Mvh Annika
Att dem trivs med brännässlor är klart & tydligt...eller kanske det är nässlorna som trivs med dem..hur som helst så är det svårt att skilja dem åt, iaf i min rabatt :)
Det här är ingendera, har helt annan typ av blad, kolla Mossberg på sidan 471, där finns "balkanen" - som är avbildad ovan.
mvh Hawk