När ryssarna tvångsarrenderade
Skog på Porkalaudden, Kyrkslätt. 9 maj 2013. Foto: Håkan Eklund.
Idag när ryssarna firar Segerdagen över nazismen för 68:e gången besökte jag ett område som ryssarna tvångsarrenderade av Finland efter kriget. Det är en udde som ligger ca 20-30 km västerom Helsingfors, ett strategiskt ställe där Finska viken är rätt smal (Spithamn i Estland ligger på södra sidan om viken). Ryssarna skulle ha området i 50 år, men gav det tillbaka efter elva (1956). Tack och lov.
Porkalaområdet bestod av närapå hela kommunen Degerby samt delar av Sjundeå och Kyrkslätt. Ungefär 10000 invånarna fick 8 dagar på sig att sticka, det blev ett sjujävla jobb att få med boskap, skördar, redskap, lösöre och allt av värde från området.
Området blev sen en vit fläck på Finlands sjökort, välbevakat. Från början av år1947 tilläts man resa genom områdets "fastlandsända" med tåg, men då skulle tågvagnarnas fönster vara täckta med luckor och sovjetiska vakter följde med och övervakade att ingen fotograferade. Då kallades denna sträcka för världens längsta tunnel .
Under 1950-talet förändrades världssituationen, Porkala var inte längre av strategisk vikt för ryssarna utan blev istället en ekonomisk börda för Sovjetunionen. De återlämnades området till Finland den 26 januari 1956.
Hörde nu vid besöket vårens första gök får skogen på bilden, och noterade första törnskatan. Lövsprickning på björar i varma lägen. Det går snabbt nu.
Nr 129/365.
Sten