FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När industrin tar över


Kolumn på ledarsidan. Foto: Håkan Eklund. Nr 320/365.

Ett utdrag ur kolumnen:
"I rapporten ”Tjädern. En kunskapssammanställning” (80 s, 2017) av Christer Johansson och Jan Hellenberg, noteras att Finland har den i särklass längsta och mest tillförlitliga statistiken av tjäderns långsiktiga utveckling i Norden. Siffrorna visar att tjädern i Finland har minskat upp till 85 procent sedan 1960-talet; i slutet av 1930-talet lär tjäderstammen ha haft sin ”guldålder” och ännu i början av 1950-talet fanns det 40 procent mer tjäder än när ruttinventeringarna startade 1963.

Den som läser Ludvig Munsterhjelms jaktböcker häpnas över situationen ännu längre bak i tiden. Hans dagsbyte var ofta 8 - 9 tjädrar under 1910-talet. I boken ”Med hagelbössa och kulgevär” (1943) omfattar tjäderjakts kapitlet hela 74 sidor!

Alla vi som tillbringar tid i skog och mark har med egna ögon sett tjädern försvinna. Det räcker med normalt bondförnuft för att förstå orsaken. Så länge vi hade ett fungerande bondeskogsbruk där självverksamma markägare skötte om sina skogar från början till slut, hade vi en helt annan biodiversitet i skogarna. Då hade vi ännu starka populationer med inhemska året-runt-arter som skogsugglor, skogsmesar och skogshönsfåglar som alla har sina specialbehov. Idag är endast rester kvar.

Den stora blåsningen inleddes när skogsmyndigheterna från och med 1970-talet ville inventera alla enskilda markägares skogsinnehav. För varje lägenhet uppgjordes detaljerade skogsbruksplaner. Sen pumpades det in en massa skattepengar för skogsbilvägsbyggen. Via en förrädisk prispolitik (rotpris vs leveranspris) styrdes avverkningarna över till skogsbolagens egna entreprenörer som med dyra och effektiva skogsmaskiner rätt snart putsade bort självverksamma bönders lust att göra jobbet själva eftersom skillnaden mellan rotpris och leveranspris gjorde arbetet olönsamt för de sistnämnda.

Efter att privatskogsbruket styrdes över till industrin/entreprenörer, är det bara siffror som gäller. Visst ser det bra ut att tillväxten är stor och att vi har mera virke än någonsin – men varje slant har två sidor. De tidigare så levande skogarna har idag alltmer förvandlats till ekologiskt utarmade industriplantager som ger snabb och billig råvara för cellulosaindustrin. Liksom fallet är med producentpriset för jordbruksprodukter, där endast en försvinnande liten del tillfaller bonden – gäller detsamma skogsägaren."

Inlagt 2018-11-18 18:24 | Läst 713 ggr. | Permalink