Mossgrönt
Gammal stubbe i uggleskogen, Hirvensalo. 13 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.
Inspirerad av skogsdiskussionen i går, om bl.a.bristen på dött virke i ekonomiskogar, gick jag ut till "uggleskogen" för att kolla läget. Först med labradoren Buddy, i regn och blåst och mycket dåligt ljus.
Sen när jag kom tillbaka hem upphörde regnet, tog kamera och stativ och drog iväg till skogsbacken på nytt. Trots det dåliga ljuset gick det ändå att fotografera med stativ och trådutlösare, 400 ISO och långsamma slutartider.
Egentligen är mulna vinterdagar väl lämpade för fotografering av mossiga stubbar. Fukten och de låga temperaturerna gör mossan grön och frodig. Måste lära mig mossarter på nytt, här finns redan många olika arter.
Denna stubbe har hunnit långt i förmultningsprocessen och är de facto ett viktigt växtunderlag för många växter samt hem för många olika arter av skalbaggar.
Normalt är ju inte en stubbe så här hög, denna har troligen utgjort ett vindfälle som sen när återgått till normalläge efter att trädstammen kapats. En stubbe som den här med murken ved gör det också möjligt för t.ex. talltitor att själva hacka ut ett bohål, tyvärr finns inga talltitor i den här lilla skogsbacken - dock hörde jag tofsmes som stubben också kunde duga åt.
Hörde en sjungande svartmes, årets första fågelsång.
Just nu när detta skrivs är det ett fantastiskt ljus ute, solen har hittat ett hål i molntäcket ovanför skogskanten och ett mycket intensivt ljus målar landskapet. Shit, nu borde jag ha varit ute på en bra lokal - detta ljus är dock kortvarigt, hinner inte ens ut innan den magiska stunden är förbi.
Fotografering handlar om ljus i ordets rätta bemärkelse.