FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mina första sparvuggleholkar är uppe


Upphängning i expertsällskap; koordinaterna sätts in på karta. Sankt Mårtens 22.11.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 327/355.

Bättre sent än aldrig. Här med min ornitologkompis Jouko H som själv har satt upp mer än etthundra holkar för sparvuggla.

Jag har nu mina fem första hängda, detta är nummer två. En början.

Holkarna har svarvats ur stock av en 80-årig maskiningenjör som själv byggt sin "holksvarv". Notera baksidan på holken, för att "isolera" holken från fukt och regnvatten som sipprar ner längs stammen. Ingångsöppningen är 45 mm, som inte skogsmården klarar av. Finns det inga sparvugglor i området, eller om de som finns ännu inte hittat holkarna, är det oftast talgoxar som flyttar in ...

Jouko H hade en häckning i sina hundra sparvuggleholkar senaste vår, men i stället med tio ungar. Tänk att de rymdes!
Här en handfull ur den kullen:

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/i-sparvugglans-skog.htm

Inlagt 2020-11-22 17:55 | Läst 1068 ggr. | Permalink
De sitter på en behaglig höjd
Svar från Håkan Eklund 2020-11-22 18:11
Lätta att kolla och rengöra (under hösten).
- hawk
Spännande. Jag har ju några holkar ute men dom börjar bli lite dålig. Har tagit hem lite material men har så dåligt med plats att såga och spika ihop holkarna. Inte roligt att hålla på då. Höjden ser bra ut. Dom naturliga bona jag hittat har på ungefär 150 - 200 cm höjd. Är nog bara ett som låg betydligt högre. Brukar vara kul att kolla holkarna under vintern också i händelse dom lägger upp möss och fåglar. Nu blev jag lite sugen på att sätta igång.
Sten
Snyggt! Vad skojj och intressant läsning. Ja den bilden kommer jag ihåg ifrån det inlägget. En riktigt härlig bild som bör bli något mer än bara liggandes i burken/nätet.
Väldigt lyxigt för en talgoxe :-) Hoppas du får några sparvugglor istället. Kul att få se och ta del av den här sidan av fågelintresset.
Hälsningar Lena