FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Miljonbusiness


Nästan öppningsklart. Hirvensalo, Åbo 27.12.2013 kl.10. Foto: Håkan Eklund.

Under hösten har jag följt med detta "lilla byggprojekt" (vid vår gata) och insett hur mycket jobb som krävs för att bygga en liten hamburgerrestaurang! Ibland såg hela stället ut som en ledningscentral för försvaret med hela utrymmet fyllt med "kablar och högteknologi". Nu börjar allt se klart ut för öppning; se - nu behöver vi inte längre laga mat hemma .... :-) ....

De får säkert sälja hamburgare i 100 år innan de har fått byggkostnaderna tillbaka ...? Men detta är en liten pusselbit i ett familjeföretag med en omsättning på mer än 200 miljoner euro/år enbart i Finland; skapat av ett företagarpar som började med en liten grillkiosk 1966 ... Det är väl detta som kallas utveckling.

Ännu minns jag första resan kors och tvärs i USA/Canada 1980-81 (med Greyhoundbussar), när jag och min Anita för första gången i vårt liv åt hamburgare - då fanns inga sådana ställen i Finland. Kanske det var den gamla goda tiden?

Hittade bl.a. detta på deras hemsida:

Hesburgers historia börjar år 1966 i Nådendal, där Heikki Salmela med sin fru Kirsti Salmela grundade sin första grillkiosk Kievarin grilli. På 1970-talet fortsatte Heikkis och Kirstis väg som grillföretagare från Nådendal mot Åbo, där framför allt Trätorgets Grill var populär bland åboborna. Burger-In Oy ägs av familjen Salmela och Heikki Salmela är ordförande för företagets styrelse. Hesburgers verkställande direktör är Kari Salmela och vice verkställande direktör är Jari Vuoti.

Under 1980-talet spred sig snabbmatskulturen allt kraftigare i Finland och samtidigt öppnades också de första snabbmatsrestaurangerna. År 1980 grundades också den första restaurangen med namnet Hesburger i det nyöppnade affärscentret Hansakvarteret i Åbo.

The Hesburger chain is a  Finnish family company. In 2012, the taxable sales turnover of the Hesburger chain’s Finnish restaurants was over 204 million euros. The taxable sales turnover of Hesburger restaurants abroad was 47 million euros in 2012.

In 2012, there were nearly 24 million and 11 million checkout events in our restaurants in Finland and abroad, respectively. These results will also enable the profitable development and expansion of our chain in the coming years.

The chain employs approximately 5.000 people in Finland. Together with the restaurants abroad, the number of the chain’s employees is already approximately 6.000.

Hesburger already has restaurants in six countries:

• 278 restaurants in Finland • 105 restaurants in the three Baltic States • 12 restaurants in Russia • 4 restaurants in Germany

Nr 361/365.

Inlagt 2013-12-27 13:15 | Läst 1490 ggr. | Permalink
Intressant läsning, hur väl har Burger King o Mc Donalds lyckats etablera sig med den konkurrensen? Hälsn, LO