FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Måste vi känna till detta


Vid Trätorget, Åbo. 3 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Kollade in nyhetsrubriker på vår "public service-kanal" (http://svenska.yle.fi/). Av tio rubriker handlade hälften om explosioner och ond bråd död. Hur "nyttigt/viktigt" är det att känna till sånt här? Är olyckor i olika delar av världen viktiga att känna till?

Är inte vetskap om något positivt och konstruktivt, om framsteg, värt en nyhetsrubrik?

Gammal bomb dödade en i Tyskland
Palestinsk ambassadör i Prag dog i explosion

Explosioner på amerikansk bas i Japan

Fyrtiotal döda i explosion i Libyen

Dödlig explosion vid fyrverkerifabrik i Kina


Nr 3/365.

Inlagt 2014-01-03 20:07 | Läst 1103 ggr. | Permalink
Detta ständiga ältande av eländes, eländes, elände, har en mycket demoraliserande inverkan. Det borde balanseras med åtminstone 20% positiva och uppbyggliga nyheter. Det är ju inte så att sådana saknas, det handlar bara om bekvämlighet hos massmedia. Det är lättast och billigast att falla in i den allmänna eländeskören. Skall man rapportera positiva nyheter måste man ju, bevars, utföra ett eget journalistiskt och redaktionellt arbete.
Det är samma sak i Sverige, och frågan är om inte denna ständigt pågående snedvridning av nyhetsrapporteringen strider mot objektivitetskravet i radiolagen?
Svar från Håkan Eklund 2014-01-03 21:15
Exakt! Detta att hela tiden påminnas om hur många som har dödats än här än där måste ju ha en demoraliserande effekt på människor - i längden.

Lite mera omdöme, analys och diskussion kring större helheter efterlyses. Men det är ju jobbigare och dyrare att producera.

Det är ju så mycket enklare, snabbare och lättare för redaktörer i sina bekväma rum att plocka ihop notiser som färdigt bjuds ut på brickor.

Är bara så utled på allt detta och känner mig egentligen lurad som nyhetskonsument. Till råga på allt är det sen en massa papperstidningar som trycker samma i sina tidningar följande dag, att de täcks ...
- hawk
syntax 2014-01-03 21:41
Jag börjar misstänka att det inte bara är allmänt demoraliserande, utan att det får någon slags dragning mot en självuppfyllande profetia. En konstant negativ påverkan på sinnet kan ju inte få annat än negativa konsekvenser - och så genereras nytt elände.
I min sommarvilla, där jag bor uppåt fyra månader om året, är jag helt nedkopplad. Där finns ingen dator, ingen TV, och ingen mobil. Jag brukar säga till familj och gäster att: "Här lever det tidiga1900-talet kvar - för att jag har bestämt så"
Klok fundering!!! Har själv tänkt i de banorna....
Tillför denna info något?? Vem bryr sig om att den Palestinska ambassadören hade sprängmedel i sitt kassaskåp?? Jag skiter i vilket... synd att han inte hade 5 miljoner dollar så han kunde ha lite kul istället...
Varför rapporterar vi inte om Positiva saker?? Sådant som lyfter och visar på mänsklighetens goda!! Bästa inlägget och tanken i år tror jag... :)
Svar från Håkan Eklund 2014-01-03 21:20
Någon slags balans borde det åtminstone vara. Visst förstår jag att man behöver hålla nån slags koll också på tragiska incidenter, men detta eländiga uppräknande av hur många döda hit och dit skall inte vara nyheter.

Hellre då lite koll på bakgrundskrafter och mygel, vem alla som drar nytta av att folk skall sprängs eller skjutas ihjäl. Dvs. att avslöja orsaken, inte bara rapportera verkan.

- hawk
Peter-L 2014-01-03 21:25
Jo, jag håller med! Självklart är nyheter som bidrager till omvärldskunskap bra. Fast, även där kan jag bli lite skeptisk. Finns det någon, som inte vet att det är skräp i Palestina, Syrien och Beirut i dagsläget??
Från ovanstående räcker det kanske med ett veckosammanfattning... typ....
Vad gäller sprängmedel i ambassadörens kassaskåp, det är i mina ögon värdelöst vetande... //P
De här redaktionerna som skriver det här gör marknadsundersökningar, och det här har visat sig sälja!
Konstigt nog, kanske vi tycker, men tänk då det händer en trafikolycka, hur långa bilköer blir det inte då av åskådare?
Å vad vi tycker om samhällsnyttan med det här "nyhetsutbudet", det är inte intressant för dom!
Om det inte blir några grodor, som minskar inkomsterna, då kan man bli litet medgörligt.
Å moral har väldigt litet med pengar att göra, även om man påstår sig ha ett samhällsansvar på vissa redaktioner!
Det bästa vore nog om tillräckligt många "inte stannade vid en olycksplats för att titta",
eller slår av apparaterna då det här visas!
Men det verkar nog vara en omöjlighet tyvärr!
/B
Svar från Håkan Eklund 2014-01-04 13:04
Så sant. Vi får vad vi förtjänar ...

Det sorglustiga är att människan inte har utvecklats speciellt mycket under de senaste seklerna, som människa.

Däremot har vi ju varit duktiga med att utveckla materiella saker och system. Och glömt oss själva.

- hawk