FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Långsamhetens förbannelse


Grönsiska (död), från min "Terjefil". Foto: Håkan Eklund.

Idag låg nyaste numret av Camera Natura i postlådan; igen ett superläckert nummer! Men sen håller jag på att få kaffet i vrångstrupen, när Terje H:s lobild möter, som om allt skulle vara ok ...
Som tidskriftsredaktör fattar jag snabbt galoppen: tidskriften hade säkert gått i tryck innan skandalen avslöjades; långsamhetens förbannelse ...

På Camera Naturas webbplats http://www.cameranatura.se/ hittas förstås chefredaktörens förklarande brev: "Lodjuret - så blev bilden publicerad". Det är bara att läsa.

Annars: efter att jag gått på kurs med Terje och sett hans konstnärliga bilder, började jag kalla en viss typ av bilder för "Terje" när jag skriver in nyckelord i Lightroom. Nu när jag klickar på det nyckelordet så kommer bl.a. denna bild fram; minns att Terje ibland hade bara vingspetsar eller fågelstjärtar på väg ur bilden i både böcker och bildvisningar. Och de var nog inga fuskbilder  (hoppas jag ...).

Inlagt 2011-09-14 15:46 | Läst 2698 ggr. | Permalink
Tänk, för bara ett par veckor sen användes Terjes namn för att beteckna en särskild stil, ett särskilt uttryck i naturfoto. Ett poetiskt uttryck, ett suggestivt drag hos bilden. Och säga vad man vill om Hellesö som verbal och fotografisk manipulatör - det är inte många naturfotografer som har utvecklat ett så personligt bildspråk. Att du har "terjefiler" är väl ett bevis på det.
Svar från Håkan Eklund 2011-09-14 21:25
Exakt! Jag var en stor "Terjefan", han verkade så konstnärligt ärlig, om uttrycket tillåts.
Därför var det en stor chock att han hade mage att lura oss alla; det fyllde mig med en stor sorg och en stor besvikelse. Förstås skadade han mest sig själv. Varför?

h. Håkan