FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvinna i snö - utanför bombskydd


Vacker betongvägg, utanför en dörr in i berget. Åbo 16.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 47/366.

Miljökonst är något som jag gillar, där man på olika sätt sätter sprätt på annars tråkiga ytor eller områden. Bilden ovan (som jag troligen utnyttjat tidigare i en blogg, där hela damen syntes) pryder en betongvägg i U-form, omkring en infart till ett gammalt bombskydd/skyddsrum (!!) i urberget, i en stadsdel i Åbo.

Under kriget (1939-45) bombades ju alla större städer i Finland av ryssarna, och då var ju alla bombskydd guld värda. Efter kriget skapades väl en viss lagstiftning angående etablering av skyddsrum som sprängdes ur urberget på olika ställen runt om i Åbo, och i andra städer.

Bilden ovan utgör ingången till ett sådant, med en dörr som leder in i berget. Vackert och uppseendeväckande dekorerat. Men dörren är stängd.

Det finns  väl en viss lagstiftning kring dessa; hur mycket de underhålls vet jag inte.

Och inte kan jag påminna mig om att någon någonsin skulle ha informerat oss som bor här om dessa utrymmen. Man får ju hoppas att de aldrig skulle behövas. Däremot skulle de vara värdefulla i Syrien ...

Hittade denna länk på nätet:
http://www.vspelastus.fi/sv/egentliga-finlands-raddningsverk/forebygg-och-forbered-dig/storningssituationer/skyddsrum

Varför finns det skyddsrum?

Vid bombningar under krigstillstånd anvisas människor till att ta skydd inomhus och i skyddsrum. Skyddsrummen är byggda för att skydda människor från splittereffekterna från bomberna, inte direkta träffar. Skyddsrummen är byggda för att även skydda människor från ras samt kemiska och biologiska vapen under krigstillstånd.

Skyddsrum kräver underhåll även när de inte används för det avsedda syftet.

När används skyddsrummen?

Skyddsrummen används vid hot om krigstillstånd eller under pågående krig. Skyddsrummet används till vardags i regel som förråd eller sociala utrymmen.

Skyddsrummen ska kunna tas i bruk inom 72 timmar från att påbud om det ges. Den relativt långa tiden för att få skyddsrummet redo innebär att skyddsrummen inte används i samband med vanliga olyckor, exempelvis läckage av farliga ämnen. Det finns inte tid till att förbereda sig inför detta, då de farliga ämnena sprider sig på sekunder och minuter i närområdet. Vid olyckor på grund av farliga ämnen är anvisningen också att man ska skydda sig inomhus.

Enligt de nuvarande anvisningarna räcker det att man är i skydd inomhus under de två första dagarna. Under den tiden ska man utreda lediga skyddsrum och ordna med transporter dit för de invånare som inte har något eget skyddsrum.

Inlagt 2016-02-16 21:17 | Läst 948 ggr. | Permalink
Gillar betongmålningen! Och bilden förstås. Undrar om skyddsrummen som kom till under kriget ger rimligt skydd om det skulle behövas idag? Har en känsla av att vapnen (bomberna) är ännu verkningsfullare idag även om jag inte tänker på kärnvapen. Skrämmande ämne/ Björn T
Det blev en spännande bild!
Jag är född i Lovisa, Finland i januari 1944 - och satt därstädes i bombkällare ett flertal gånger under ryska bombningar under mitt första år. Det är kanske lika bra att man inte har några medvetna minnen.
På min sommarvilla på Åland har jag hängt upp morfar och mormors diplom för deras krigsminnesmedaljer - som en påminnelse om att det faktiskt var krig här uppe i norden för alls inte så länge sedan.