FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kul att titta i fotografisk bakspegel


Ibland bra att titta bakåt. Åbo 17.11.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 322/366.

Bläddrar i Finsk fotografisk årsbok från 1980 och hittar överraskande många intressanta och ännu aktuella ämnen som ventileras.

I en artikel om pressbilder skriver Seppo Saves att det bara blivit sämre och sämre med bildjournalistiken i dagstidningarna (som är aktuellt än idag ...).

Han noterar att det i sig inte handlar om dåliga bilder om det är riktiga fotografer som tagit bilderna, utan hur bilderna ANVÄNDS i tidningarna. Att det är ICKE fotokunniga personer som i sista rummet avgör hur bilderna ifråga används i tidningen. Och då blir det som det blir.

Det handlar om helheter, "layout-paket" där text och bild tillsammans skall bilda en attraktiv helhet. Han räknar upp några tidningar som är dåliga angående bilder (bl.a. svenskspråkiga Hufvudstadsbladet och finska Turun Sanomat i Åbo) och några som är rätt duktiga bl.a. Helsingin Sanomat (= landets största dagstidning).

Mindre provinstidningar är bildmässigt helt enkelt värdelösa, tycker han. Och så är det än idag! De flesta har ju inga riktiga fotografer utan placerar kameran (eller telefonen) i handen på skrivande journalister och tycker att det är tillräckligt. En orsak till att jag för flera år sedan slutade prenumerera på dylika tidningar. 

De enda som jag har kvar är Helsingin Sanomat och veckotidskriften Suomen Kuvalehti, som Seppo Saves år 1980 skriver gott om.

Han förstår inte hur tidningshusen tänker? Att de nog investerar miljoner i tryckteknik och lokaler, men inte bryr sig om att satsa på det visuella uttrycket.

Så är ju läget än idag!

Seppo Saves förundrar sig över att tidningarna nog värdesätter annonser, men har tydligen inte insett att de ofta satsar stort på det visuella, att de säljer via proffsiga bilder ...

Inlagt 2020-11-17 19:17 | Läst 610 ggr. | Permalink
Intressant att tankarna om bild och tidningslayout har varit i gång såpass länge. Ibland tror man att det är ett ganska nytt fenomen. Men kedjan fotograf, bildredaktör, redigerare är en ömtålig kedja som kräver en del. Samtidigt fins det en mottagare nånstans som kanske inte alltid har den insikt om vad en bra bild innebär. Mycket av problemet har sin grund i den klena bildundervisningen som bedrivs i skolan, åtminstone här i Sverige. Vet inte hur det är hos er. Men det är nog en helt annan tråd att dra i. (Gillar bakspegelbilden!)
/Gunnar S