FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kan hålla sig för skratt


Igen en kall och kort dag. Solens sista "röda" strålar värmer inte ett uns; det gäller att vara påklädd. Här på finansmogulen Nalle Wahlroos marker, som bjuder på bra fågelskådning på hans herrgård utanför staden Salo (där han sällan är). Här bedrivs fasanjakt för herrar, och det finns gott om viltåkrar med majs och annat som lämnas kvar för viltet. Som lockar fåglar.

Hittade fem nya arter för året: duvhök, fjällvråk, turkduva, nötskrika och fasan. Har nu bara 177 arter kvar för året. Målet är 200, som är möjligt utan att behöva "kryssa", eller "bonga" som det kallas i Finland. Det blir lätt en frestelse som skapar stress; varje dag finns det ju något spännande någonstans. Nej tack.

Också i fjol hade jag 200 som mål, kryssade endast en art (tofslärka), och hamnade till slut på 210 arter i samband med en ringmärkningsvecka ute i Kvarken.

Selfie 2.1.2024. Bild nr 2/366.

Inlagt 2024-01-02 20:27 | Läst 1335 ggr. | Permalink
Spännade bildvinkel! Ovanligt fritänk här på Fotosidan! Gillas!
/B
Svar från Håkan Eklund 2024-01-03 20:50
Gott Nytt 2024!
- hawk
När jag var till Finland första gången 1969 bodde Ritas kusin inne på herrgårdens marker. Hon jobbade inne i köket och hennes man var chaufför och körde de fina herrarna mellan sina uppdrag. Senare jobbade han med jordbruket. Det var en del fasaner i granhäckarna som jag smög på.
Då var det von Knorring som bodde där. Han var en bra arbetsgivare. Deltog alltid i arbetet och umgicks med alla arbetare.
Som du skriver "där han sällan är". stämmer bra på Björn Wahlroos. Han syntes sällan till på gården. Jag själv har inte varit det efter den tiden.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2024-01-03 20:52
Ser man på, världen är liten!
Ja, vintertid är detta ett bra fågelställe. Många bytesdjur för rovfåglar, och massor med tättingar som äter tillsammans med fasanerna.
BW själv bor väl i Sverige, mesta delen av tiden, har jag för mig.

Gott Nytt 2024!
- hawk